Wat is ConsuWijzer?

ConsuWijzer is het informatieloket voor consumenten van de overheid. ConsuWijzer geeft je advies als het gaat om aankopen die je als consument bij een bedrijf doet. Dan heb je namelijk speciale rechten. Deze rechten gelden niet als je iets van een particulier koopt.


Op deze pagina van Marktplaats geven wij je informatie, tips en adviezen over je rechten bij het kopen via internet.

    
Zichttermijn bij kopen via internet


Koop je iets op afstand bij een bedrijf, dus bijvoorbeeld via internet, een postorderbedrijf of per telefoon? Dan hebt u, (vrijwel altijd) recht op een zichttermijn. De zichttermijn of bedenktijd is een periode van zeven werkdagen waarbinnen je het product zonder opgaaf van reden of enige verplichtingen terug kunt sturen. De zeven werkdagen gaan in op het moment dat je het product ontvangt.
Lees meer over de zichttermijn   

 
Garantie


Als je een aankoop doet bij een bedrijf dan heb je altijd recht op een goed product, ook na afloop van de garantieperiode. Een goed product wil zeggen dat dit product in ieder geval die eigenschappen bezit die voor normaal gebruik nodig zijn. Dit houdt in dat je gedurende een bepaalde periode geen gebreken hoeft te verwachten. Wat je precies mag verwachten van een bepaald product is onder andere afhankelijk van de mededelingen van de verkoper, reclame-uitingen, het merk, de prijs, een nieuw of tweedehands product.
Lees meer over garantie     


Informatieplicht webwinkel


Een webwinkel moet aan een aantal regels voldoen. Op de website moeten onder andere het inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel, het BTW-nummer en het vestigingsadres van de winkel vermeld zijn. Ook moet de verkoper op duidelijke en begrijpelijke wijze belangrijke gegevens (bijvoorbeeld: typenummer van het product, kleur) en uiteraard de prijs van het product (inclusief alle belastingen) vermelden. Als je een overeenkomst op de site kunt sluiten dan is de verkoper verplicht je te informeren over:

  • de verschillende technische stappen tot het sluiten van de overeenkomst;
  • de archivering of toegankelijkheid van de afgesloten overeenkomst;
  • de algemene voorwaarden


Lees meer over de informatieplicht     


Uw recht halen


Op ConsuWijzer vind je meer informatie over het halen van je recht. Ook vind je hier handige voorbeeldbrieven en infobladen.

Lees meer over het halen van je recht     


Klachten melden


Voel je je niet goed behandeld door een bedrijf of denk je dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt? Dan ontvangt ConsuWijzer graag je klacht. Achter ConsuWijzer staan namelijk drie toezichthouders: de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). En dat is in úw voordeel. Want ConsuWijzer registreert iedere vraag en klacht. je signaal komt dus rechtstreeks bij deze toezichthouders terecht. De toezichthouders hebben wettelijke middelen om in te grijpen als bedrijven zich niet aan de regels houden.
Lees meer over wat ConsuWijzer met je klacht doet