Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Accu's en Toebehoren

.
Informatie

Informatie over accu's

Veel onderdelen in de auto werken op stroom en de accu is daarbij onmisbaar. De accu is een soort batterij, vandaar dat in het Engels de term battery wordt gebruikt.

De accu levert bij het starten de stroom die de startmotor nodig heeft om de motor te doen aanslaan. Als de motor eenmaal draait levert de dynamo op zijn beurt de stroom voor de elektrische onderdelen in de auto. De dynamo zorgt er dan tevens voor dat de accu weer wordt opgeladen. Mocht de dynamo onvoldoende stroom generen, dan neemt de accu die taak over. Voor zolang het duurt, want de accu raakt dan snel leeg, zoals iedereen die wel eens zijn verlichting heeft aan laten staan, heeft ondervonden.

Montage in een kwartiertje

Accu's zijn er in verschillende soorten en maten, afhankelijk van het type motor dat hij moet helpen starten. Het prijsniveau bedraagt ongeveer 100 tot 250 euro. Je kunt een accu zelf monteren, maar als daarbij iets verkeerd gaat, kan er schade aan de elektronica in de auto ontstaan. Als je dus niet precies weet wat je doet, kun je dit klusje beter aan een specialist over laten. Die regelt het in een kwartiertje.

Zoek automonteurs en garages

Startkabels

Is de accu leeg, dan is het mogelijk deze tijdens het rijden weer op te laden. Daarvoor moet je wel de startkabels op de juiste manier met de accu in de stroom gevende auto verbinden en de kabels niet tegen elkaar aan laten komen (kortsluiting!). Let daarbij goed op de plus- en minpolen van beide accu's en laat de motor van de 'donorauto' draaien als je probeert te starten. Daarna even een kwartier rijden om de dynamo de accu te laten opladen. Heeft dit geen resultaat, dan is de accu 'dood' en moet hij worden vervangen. Een accu gaat drie tot zes jaar mee en gaat minder lang mee als hij alleen voor korte ritten wordt gebruikt, omdat hij dan daarna niet helemaal wordt opgeladen.

Bekijk alle startkabels