Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Pony's

.
Informatie

Een pony kopen: waar begin je?

Als paardrijden een te grote stap is, is een pony misschien wel iets voor jou. Ook onder pony's zijn er veel verschillende rassen. Voor wedstrijden zijn ze overzichtelijk ingedeeld in hoogtes, de zogeheten stokmaten. De E pony is de grootste pony die te koop is. In landen buiten Nederland wordt deze categorie ook wel een klein paard genoemd. Een A pony is de kleinste maat: een goede eerste stap voor kinderen. Let bij de aanschaf vooral op de leeftijd en gezondheid van de pony. Zo zou je als beginnend paardrijder juist naar oudere pony's kunnen kijken. Het rustigere temperament kan fijn zijn om paardrijden op te leren. Sowieso is het aan te raden eerst paard- of ponyrijles te nemen: zo leer je niet alleen rijden, maar ook alles over de verzorging van je pony.

De verzorging van je pony

De kosten voor het houden van een pony kunnen flink oplopen. De verzorging van een pony is namelijk vergelijkbaar met die van een paard. De voeding verschilt wel van die van paarden. Welke voeding het beste is voor jouw ponyras kun je het beste met je dierenarts overleggen. Pony's hebben daarnaast voldoende buitenruimte en vers gras nodig, net als hun grotere familielid. En niet onbelangrijk: heel veel liefde en aandacht.

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Hoe oud een pony wordt, hangt in hoge mate af van de verzorging die het dier krijgt. Is die verzorging goed, dan kan een pony tot wel 40 jaar oud worden.
De aankoopprijs van een pony loopt uiteen van enkele honderden tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en stamboom van het dier. Daarnaast moet je rekening houden met enkele honderden euro's aan maandelijkse kosten, voor zaken als stalling, voer, hoefsmid, enzovoort.
Het gewicht van een pony hangt van het ras en de schofthoogte af. Kleine pony's wegen tussen de 200 en 300 kilo, terwijl het gewicht van de grootste soorten op kan lopen tot 500 kilo.
Omdat het om verschillende rassen gaat, kan een pony nooit een paard worden. Sowieso is de schofthoogte bij volwassen pony's zichtbaar lager dan die van paarden.
De grootte, oftewel de schofthoogte, hangt af van het ponyras. Die kleinste rassen worden meestal niet groter dan amper een meter, terwijl de schofthoogte van de grootste rassen op kan lopen tot zo'n anderhalve meter.