Zorg ervoor dat je gipsbeen altijd droog en schoon is. Gebruik bijvoorbeeld een speciale gipshoes wanneer je moet douchen. Dit voorkomt schade aan het gips en helpt om schimmel te voorkomen. Vergeet niet regelmatig het gips voorzichtig te inspecteren op eventuele schade of vocht.
Het is over het algemeen niet aan te raden om met een gipsbeen te zwemmen, omdat gips absorbeert water en zwelt hierdoor op. Dit kan de stabiliteit van het gips aantasten. Als je echt wilt zwemmen, overweeg dan een waterdichte gipshoes of bespreek dit met je arts voor advies.
Zorg voor genoeg rust en houd je gipsbeen hoog om zwelling te verminderen. Eet gezonde voeding met voldoende eiwitten, vitamine C, en calcium om het genezingsproces te ondersteunen. Blijf ook goed gehydrateerd en volg het advies van je arts op.
Een jeukend gipsbeen kan vervelend zijn. Probeer niet te krabben, omdat dit het gips kan beschadigen. Gebruik een lange, dunne voorwerp zoals een stokje om voorzichtig langs de randen van het gips te krabben of overleg met je arts voor mogelijke oplossingen.
De eerste controle na het zetten van een gipsbeen is heel belangrijk. Je arts zal controleren of het gips goed zit en of er geen tekenen zijn van complicaties. Dit kan ook betekenen dat er foto’s worden gemaakt om de voortgang van de genezing te bekijken.