Je kunt een libelle herkennen aan zijn lange lichaam en grote, schilderachtige vleugels. Ze zijn vaak felgekleurd, met tinten van blauw, groen of rood. Kijk ook naar de vleugelstand; wanneer ze zitten, vouwen ze hun vleugels vaak plat op hun rug. Libellen komen voor in verschillende soorten habitats, vooral in de buurt van water, zoals meren en vijvers.
De levenscyclus van een libelle bestaat uit vier fasen: ei, larve, vervelling, en volwassen libelle. Eerst legt een vrouwelijke libelle haar eieren in of nabij water. De eieren komen uit als larven, die vaak jaren in het water leven en zich voeden met andere kleine waterdieren. Na meerdere vervellingen kunnen ze zich uiteindelijk transformeren tot volwassen libellen die uit het water opstijgen.
Libellen zijn essentiële roofdieren in hun ecosystemen. Ze helpen de populaties van andere insecten, zoals muggen, in toom te houden. Daarnaast zijn ze zelf voedsel voor diverse vogels en andere roofdieren. Hun aanwezigheid kan ook de biodiversiteit van een gebied bevorderen, wat belangrijk is voor het behoud van gezonde ecosystemen.
Ja, je kunt libellen naar je tuin lokken door een vijver aan te leggen of waterpartijen te creëren. Zorg voor planten in en rond het water, want libellen gebruiken deze als schuilplekken en om te jagen. Kies voor inheemse soorten, want die zijn het meest aantrekkelijk voor de libellen. Houd ook de omgeving insectenvriendelijk, zodat er voldoende prooi is.
Libellen hebben een geschikte leefomgeving nodig, die meestal in de buurt van zoet water ligt. Ze geven de voorkeur aan ondiepe vijvers, moerassen en stilstaande wateren met voldoende vegetatie. De larven hebben schuilplaatsen nodig om te overleven, zoals waterplanten of boomstammen, terwijl volwassen libellen ook een paar open plekken nodig hebben om te jagen en hun territorium te verdedigen.