• Dit bepaalt de kwaliteit
    van een tweedehands auto

Heb je geen idee waar je op moet letten bij het bekijken van een tweedehands auto? Geen zorgen, het beoordelen van de kwaliteit hoeft geen hogere wiskunde te zijn. Zelfs als je geen autokenner bent, kun je met een paar simpele tips al snel het verschil zien tussen een goede en een slechte auto. In dit artikel leren we je waar je op moet letten bij het beoordelen van een tweedehands auto.

De carrosserie vertelt veel over de staat van de auto en hoe de vorige eigenaar(s) ermee zijn omgegaan. Kijk naar lakbeschadigingen, deuken en roest. Roest komt vaak voor op plaatsen waar verschillende plaatdelen samenkomen (zoals de binnenkant van de portieren, bij de tankklep en bij de veren onder de motorkap) en waar vocht en modder zich kunnen ophopen (zoals de wielkasten en de dorpels). Let ook op kleurverschillen tussen de plaatdelen door langs de auto te kijken onder een kleine hoek. Onregelmatige naden tussen de plaatdelen kunnen wijzen op gerepareerde schade. De banden kunnen ook iets zeggen over het onderhoud. Als de buitenrand van de banden sterk is afgesleten, betekent dit vaak dat er hard is gereden. Kijk ook naar de remschijven door de wielen heen. Een dikke, roestige rand kan duiden op slijtage en de noodzaak van vervanging.

Ook het interieur geeft veel informatie weg. Zijn de originele vloermatten nog aanwezig? Hoe is de slijtage van de versnellingspookknop en het stuur? Zijn de stoelen doorgezakt of beschadigd bij het in- en uitstappen? Vraag ook of de eigenaar het onderhoudsboekje en oude rekeningen van reparaties heeft. Deze zijn belangrijk om de echtheid van de kilometerstand te bepalen en te zien of de auto regelmatig is onderhouden..

Ook aan de onderkant van de auto kun je veel zien. Kijk naar roest bij de krikpunten en onder de dorpels. Als er vloeistoffen onder de auto liggen, is het verstandig om een professional te raadplegen om vast te stellen waar het lek vandaan komt. Om een indruk te krijgen van de wielophanging kun je je arm onder de auto steken en foto's maken om bijvoorbeeld uitgedroogde ashoezen te identificeren.

Zelfs als je geen verstand hebt van auto's, kan de motorruimte veel vertellen. Kijk naar kaarten of notities op het kunststof deel van het ventilatorhuis om te zien wanneer de distributieriem voor het laatst is vervangen. Voor veel auto's moet dit ongeveer om de zes tot acht jaar of 80.000 tot 100.000 kilometer gebeuren, maar controleer dit voor jouw specifieke model. Rubberen onderdelen zoals slangen en riemen kun je controleren op droogtescheurtjes. In de motorruimte vind je ook verschillende vloeistofreservoirs waar je informatie uit kunt halen. Controleer bijvoorbeeld de olievuldop op dikke donkerbruine of roestkleurige smurrie. Gebruikte motorolie is altijd zwart, maar moet geen aanslag achterlaten. Het koelwaterreservoir mag geen mayonaise-achtige aanslag hebben. Er mag wat vochtigheid zijn tussen het kleppendeksel en het motorblok, maar druppelende lekkage is niet goed.

Ben je nog niet helemaal zeker van je zaak? Dan kan het een goed idee zijn om de auto voor aankoop te laten keuren. Verschillende partijen bieden een aankoopkeuring
Terug naar De Wegwijzer
Top