• Kies verstandig:
    kopen: bij autobedrijf of particulier?

Ben je op zoek naar een nieuwe auto? Dan sta je voor de keuze: kopen bij een autobedrijf of een particuliere verkoper. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van beide opties? In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje. Ontdek welke optie het beste bij jou past en maak een weloverwogen keuze voor jouw nieuwe set wielen. Dus, twijfel je nog tussen een autobedrijf of een particuliere verkoper? Lees snel verder en maak de juiste keuze!
  • Voordelen autobedrijf

Bij de meeste autobedrijven kun je erop vertrouwen dat de auto's grondig gecontroleerd en gerepareerd zijn voordat ze verkocht worden. En als er onverhoopt toch defecten optreden, biedt de dealer vaak garantie. Sterker nog, autobedrijven zijn wettelijk aansprakelijk voor eventuele gebreken gedurende een bepaalde periode.

Heb je zelf niet veel verstand van auto's? Dealers en autobedrijven kunnen je adviseren bij de aankoop. De meeste dealers doen hun uiterste best om je zo goed mogelijk te informeren, zodat je een realistisch beeld krijgt van de auto.

Ben je nog niet helemaal zeker van je keuze? Dan is het handig om naar een dealer of autobedrijf te gaan. Daar kun je ter plaatse de mogelijkheid hebben om een andere auto uit te proberen.

De relatie met een dealer of autobedrijf eindigt niet zodra je de auto hebt gekocht. Bij veel autobedrijven kun je ook terecht voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, en zelfs voor de apk-keuring. Het is fijn om te weten dat de dealer je auto door en door kent.

Als je budget niet toereikend is, kun je vaak bij een dealer of autobedrijf de auto laten financieren. Daarnaast bieden veel dealers hulp bij het afhandelen van de administratie.

  • Voordelen particuliere verkoper

Het eerste voordeel is dat een particuliere auto meestal goedkoper is dan een auto bij een dealer. Je moet echter wel rekening houden met mogelijke extra kosten, zoals het ontbreken van garantie. Maar bedenk dat een particulier geen showroom en personeel heeft, waardoor de prijs lager kan zijn.

Bij een dealer heb je keuze uit verschillende modellen, terwijl een particulier meestal maar één exemplaar verkoopt. Maar als je bij particuliere aanbieders zoekt, vind je een breder en gevarieerder aanbod. Zo kun je meer exotische merken en modellen vinden, en ook oude en klassieke auto's. Daarnaast kom je meer gepersonaliseerde auto's tegen, met bijvoorbeeld andere stoelen, wielen, audio-apparatuur en spoilers.

Bij een dealer weet je niet altijd wie de vorige eigenaar was en waarom hij de auto heeft verkocht. Het kan prettig zijn om de vorige eigenaar te ontmoeten en een gevoel te krijgen van wie deze persoon is en hoe hij met de auto is omgegaan.

De vraagprijs bij een dealer is vaak hoger dan die van een particuliere aanbieder. Dit komt door de geboden service en garantie, maar ook door extra kosten voor het rijklaar maken. Bij een particuliere aanbieder is de vraagprijs inclusief alles. Als je de auto de moeite waard vindt, kun je hem kopen. Zo niet, dan kun je altijd nog proberen af te dingen.

Bij een particuliere aanbieder loop je potentieel meer risico, maar dit hoeft niet per se. Je kunt nog steeds garantie kopen via een externe partij en de auto laten keuren voordat je hem koopt, bijvoorbeeld door een onafhankelijke instantie als de DEKRA of de ANWB. Zo bepaal je zelf welke extra kosten je maakt en waar ze vandaan komen.

Terug naar De Wegwijzer
Top