• Welk type auto
    past bij mij

Ben je op zoek naar een nieuwe auto, maar weet je niet welk type het beste bij jou past? Geen zorgen, wij helpen je op weg. In dit artikel geven we je handige tips om te achterhalen welke auto het beste bij jouw behoeften en levensstijl past. Of je nu een gezinsauto zoekt, een zuinige wagen wilt of juist een auto voor lange afstanden nodig hebt, bij Marktplaats vind je ze allemaal, zelfs jonge occasions. Lees snel verder en ontdek welke auto jouw perfecte match is.

Welk type auto
zoek je?

Een goede eerste stap is bedenken welk type auto bij je past. Er zijn talloze auto’s beschikbaar, zoals een groeiend elektrisch aanbod, stationwagons, sportwagens, terreinwagens, gezinsvriendelijke MPV's en stoere SUV's. Ook zijn er andere kenmerken waar je op kunt letten, zoals zuinigheid, vermogen en comfort. De beste keuze hangt af van hoe je rijdt, waar je de auto voornamelijk voor gebruikt en met hoeveel personen je reist. Lees hieronder tips waar je op kan letten in je zoektocht

Kies een kleine auto om zuinig te rijden, grote auto's zijn meestal minder zuinig. Ga voor een kleine motor, want hoe groter de motor, hoe minder zuinig de auto. Denk ook na over de brandstof en aandrijving. Diesel is goedkoper, maar duurder in wegenbelasting. LPG is voordelig, maar je hebt een installatie nodig. Hybride of elektrische auto's zijn het meest zuinig. En wist je dat een handgeschakelde auto zuiniger is dan een automaat? Bedenk goed welke opties je echt nodig hebt, aangezien deze extra gewicht en energie verbruiken.

Bij het kiezen van een auto waar je vaak lange afstanden mee rijdt is het belangrijk om te letten op comfort, veiligheid en betrouwbaarheid, en zuinigheid en betaalbaarheid. Comfort wordt bepaald door de vering, banden, stoelen en assistentiesystemen zoals cruise control en climate control. Veiligheid en betrouwbaarheid kunnen worden beoordeeld aan de hand van tests en gebruikerservaringen, en door te kijken naar systemen zoals ESP en ABS. Zuinigheid en betaalbaarheid kunnen worden bepaald door het type brandstof en de grootte van de motor. Diesel en LPG zijn geschikt voor veel kilometers, terwijl elektrische auto's zuiniger zijn maar een beperkt bereik hebben.

Bij het kiezen van een gezinsauto is het belangrijk om te letten op ruimte en toegankelijkheid. Kies voor vijf portieren en een hatchback in plaats van een sedan. Een MPV biedt extra ruimte en makkelijke toegang voor kinderen. Een SUV of crossover is een optie voor meer ruimte en een sportiever uiterlijk. Veiligheid is ook belangrijk, dus let op ABS, ESP, airbags, parkeersensoren en Isofix. Praktische opties zoals opbergvakken, aansluitingen en makkelijk schoon te maken bekleding zijn handig voor een gezin.

Bedenk wat voor formaat auto je wil en waarom. Denk aan rijgemak, parkeerplekken, interieurruimte, snelwegritten en budget. Veiligheid is belangrijk, ook bij kleine auto's. Let dus op de kooiconstructie, kreukelzones, airbags, ABS en ESP. Bekijk ook de EuroNCAP sterrenbeoordeling. Een groot voordeel is dat kleine auto's vaak betaalbaar zijn, zowel nieuw als tweedehands. Let wel op het verbruik, wegenbelasting en verzekering. Vergelijk ook de uitrusting van verschillende modellen. Ook fijn is dat kleine auto's verrassend veel ruimte bieden. Kijk naar handige omklapsystemen en het aantal portieren. Kleine auto's hebben minder vermogen, vooral op de snelweg. Bedenk hoeveel vermogen je nodig hebt en kies een motor die daarbij past. p>

MPV's en SUV's zijn populair voor oudere bestuurders, met hoge zitposities en praktische eigenschappen. Ze zijn er in verschillende maten, van groot tot klein. De auto's moeten gebruiksvriendelijk zijn, met een intuïtieve bediening en een overzichtelijk dashboard. Een touchscreen kan handig zijn, maar moet wel goed werken. Uiteraard is comfort erg belangrijk, vooral voor oudere bestuurders. Let op voldoende steun in de stoel en kijk of alles goed bereikbaar en verstelbaar is. Een comfortabele rit is ook essentieel. Tot slot zijn veiligheidsopties zoals achteruitrijcamera's, parkeersensoren en stabiliteitssystemen belangrijk, vooral als zicht en reactievermogen verminderen. Kijk naar de EuroNCAP-botsproeven en ga voor minimaal vier sterren.

Terug naar De Wegwijzer
Top