• Wat is slimmer:
    kopen of private lease?

Vroeger was leasen alleen iets voor zakelijke autorijders die een ‘auto van de zaak’ mochten rijden, maar tegenwoordig kunnen ook particulieren profiteren van de voordelen. Het idee is simpel: je betaalt maandelijks een vast bedrag en de leasemaatschappij regelt de rest, zoals onderhoud, verzekering en belasting. Maar is het echt voordeliger? En zijn er nog andere dingen naast de kosten waar je op moet letten? Hier zijn de voor- en nadelen op een rijtje.
  • Voordelen van privé leasen

Met een autolease hoef je niet meteen duizenden euro’s te betalen om een auto te kunnen rijden. In plaats daarvan betaal je een vast bedrag per maand, meestal niet meer dan een paar honderd euro. Na de afgesproken termijn (die kan variëren van 12 tot 60 maanden) kun je de auto gewoon inleveren bij de dealer of het leasebedrijf.

Een groot nadeel van het bezitten van een auto is het onderhoud en de onzekerheid die daarbij komt kijken. Je weet nooit precies hoeveel een beurt gaat kosten en als er onverwachte reparaties nodig zijn, kan dat voor vervelende verrassingen zorgen. Het is fijn om te weten wat je maandelijkse kosten zijn en wat je kunt verwachten.

Bij het maandelijkse leasebedrag zijn niet alleen de kosten voor onderhoud inbegrepen, maar ook de nodige verzekeringen en belastingen. Let wel op, sommige verzekeringen of belastingen kunnen nog extra zijn, zoals de ongevallen- of schade- inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering of zelfs voor de wegenbelasting. Lees dus altijd goed de voorwaarden en kleine lettertjes.

Een ander voordeel is dat je aan het einde van het leasecontract de auto gewoon kunt inleveren bij het leasebedrijf, zonder je zorgen te hoeven maken over de restwaarde of de vraag naar de auto op dat moment. Geen gedoe met verkopen, gewoon inleveren en weer verder kijken naar een nieuwe (lease)auto.

Als je het fijn vindt om altijd in een nieuwe auto te rijden, met de nieuwste technologie en de laatste veiligheidsvoorzieningen, dan is leasen een goede optie. Je hebt altijd een nieuwe auto. Na afloop van het leasecontract kun je meteen weer een nieuw model kiezen, of dat nu van hetzelfde merk is of van een ander merk.

  • Nadelen van privé leasen

Hoewel de kosten gespreid en transparant zijn, ben je uiteindelijk vaak duurder uit dan wanneer je een auto koopt, vooral als je geen lening hoeft af te sluiten. Het wordt ook minder voordelig als je van plan bent om een auto langere tijd te gebruiken of als je normaal gesproken een auto langer dan vijf jaar zou hebben. Denk dus goed na over wat voor autorijder je bent.

Als je om welke reden dan ook van je auto af wilt voordat je contractperiode voorbij is, moet je vaak een aanzienlijke afkoopsom betalen, terwijl je een auto die je zelf hebt gekocht op elk moment kunt verkopen. Je bent toch een verplichting aangegaan voor meerdere jaren.

De auto blijft eigendom van het leasebedrijf en je kunt hem daarom niet zomaar aan iedereen uitlenen. Bovendien moet de auto in dezelfde staat en met dezelfde uitrusting worden teruggebracht, dus je kunt hem niet naar eigen smaak aanpassen of verbeteren.

De maandelijkse prijs hangt af van het aantal kilometers dat je per jaar (of per maand) rijdt. Denk dus goed na over hoeveel je van plan bent te rijden. Als je dit aantal overschrijdt, is het handig om te weten wat de extra kosten zullen zijn. Lees dus goed de kleine lettertjes.

Het zijn vooral de lange contractperiodes die de meest gunstige maandelijkse kosten hebben. Meestal kun je zelf de duur van het contract kiezen, maar de kortste optie is al snel 100 euro per maand duurder dan de langste. De vraag is of je bereid bent om een contract van vier jaar of langer aan te gaan.

Leasebedrijven die ook tweedehands auto's aanbieden voor privé lease worden steeds populairder, maar het aanbod bestaat voornamelijk uit nieuwe auto's. Privé lease is vooral een alternatief voor de aankoop van een nieuwe auto. Veel mensen kijken niet alleen naar nieuwe auto's, maar ook naar tweedehands auto's. En dan is het financiële verschil tussen kopen en leasen opeens veel groter. Een auto van slechts drie jaar oud kan al enkele duizenden euro's goedkoper zijn dan een nieuwe auto.

`
Terug naar De Wegwijzer
Top