Handig om over na te denken - tips bij het vinden van jouw ideale auto

Sommige autokopers hebben van tevoren al een duidelijke voorkeur voor een bepaald merk en model, en soms al wat voor uitvoering en motorisering het zou moeten zijn. Maar er zijn vele praktische overwegingen die minstens zo belangrijk zijn. Zoals de betrouwbaarheid van een auto, de manier waarop hij wordt afgeleverd, de wijze waarop toekomstig onderhoud is geregeld, en de te verwachten maandelijkse kosten van het autobezit. Hieronder enkele handige tips bij het zoeken en selecteren van een auto. Weet je nog niet welk type auto het best bij je past? Begin dan hier.

Garantie

Koop je bij een dealer of autobedrijf, dan heb je wettelijk recht op garantie. Het is wel verstandig om te informeren hoe lang deze garantie precies duurt (zes maanden, een jaar?) of de garantie eventueel te verlengen is, en wat er precies onder de garantie valt. Als je koopt bij een particulier dan heb je meestal garantie ‘tot de deur’, maar indien gewenst kun je ook op zo’n auto garantie afsluiten. Hier moet je alleen wel zelf werk van maken. Op Marktplaats zie je op de resultaten pagina of een auto met garantie wordt aangeboden. Natuurlijk kan je ook direct zoeken of filteren op auto’s met garantie.

Gebruikte-wagen-programma’s

Vrijwel ieder merk heeft een speciaal programma voor degelijke occasions die via merkdealers verkocht worden; dit betreft doorgaans auto’s tot een jaar of zes oud. Deze auto’s worden meestal aangeboden met een garantieperiode van een jaar, gedegen onderhoud, een uitgebreide technische check voor de verkoop, en soms zelfs met omruilgarantie. Daarom is het zeker het overwegen waard. Voorbeelden van dit soort programma’s zijn DasWeltAuto (voor Volkswagens), Audi Selectie: plus, en Citroën select occasions.

Controle van de kilometerstand

KilometersHoe weet je dat de opgegeven kilometerstand te vertrouwen is? RDW-erkende bedrijven zijn verplicht om kilometerstanden te controleren en te registreren van iedere auto die voor onderhoud, reparatie of keuring wordt aangeboden. Op Marktplaats is een gecontroleerde kilometerstand te herkennen aan een groen vinkje bij de betreffende advertentie in de resultatenlijst en aan het NAP-logo op de advertentiepagina. Ook kun je zelf bij de RDW de tellerstandhistorie opvragen. Op zoek naar meer zekerheid? Hier lees je nog tien andere manieren om de kilometerstand van een auto te controleren.

Verbruik en milieu

Het kan verleidelijk zijn om voor een stoere, krachtige auto te kiezen met flink veel pk’s. Tweedehands is dit soort auto’s vaak redelijk betaalbaar, wat betreft de aankoopprijs in ieder geval. Bedenk namelijk wel dat je bij dit soort modellen flink in de buidel moet tasten als het op tanken aankomt. Het is daarom aan te raden goed naar de verbruikscijfers te kijken en het energielabel, dat de zuinigheid en milieuvriendelijkheid van het betreffende model aangeeft. Deze labels lopen van A (laagste verbruik) tot G (hoogste verbruik) en vind je op Marktplaats in de blokken naast de advertentiefoto. Het is mogelijk om de zoekresultaten te filteren op verbruik.

Maandelijkse kosten

De aankoopprijs van een auto is eigenlijk maar een deel van de totale kosten die je kwijt bent aan autobezit. Soms zelfs een heel klein deel. Staar je dus niet blind op de vraagprijs, maar neem alle bijkomende kosten mee in je balans. Zoals belastingen, verzekering, onderhoud, en benzinekosten. Op Marktplaats vind je een indicatie van de maandelijkse kosten in de tab “kenmerken” onder de foto’s op de advertentiepagina. Lees hier meer over alle maandelijkse kosten.