De authenticiteit van antieke kunstwerken kun je controleren door te kijken naar de materialen en technieken die zijn gebruikt. Vaak zijn de signaturen of stempels op het werk een aanwijzing voor de maker. Daarnaast kan je het werk laten evalueren door een expert of een taxateur die gespecialiseerd is in antieke kunst, zodat je zeker weet dat je met een authentiek stuk te maken hebt.
Authentieke antieke meubels hebben meestal enkele kenmerkende eigenschappen, zoals het gebruik van massief hout, vakmanschap dat in detail te zien is, en vaak unieke versieringen of technieken die de tijdgeest van de periode weerspiegelen. Let ook op de verbindingen tussen onderdelen; bij oude meubels zag je vaak handmatige technieken in plaats van moderne machines.
Bij het onderhouden van antieke stukken is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Gebruik alleen zachte doeken en speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen. Vermijd agressieve chemicaliën, omdat deze de afwerking van het meubel of kunstwerk kunnen aantasten. Regelmatig stof afnemen en zorgen voor een stabiele omgeving zonder extreme temperatuurverschillen helpt ook om de stukken in goede conditie te houden.
Populaire stijlen binnen antiek en kunst zijn onder andere de Romantiek, Barok en Art Deco. Elk van deze stijlen heeft zijn eigen unieke kenmerken. Zo kenmerkt de Barokstijl zich door weelderige vormen en rijke ornamenten, terwijl Art Deco strakkere lijnen en geometrische vormen bevat. Het is interessant om deze stijlen te combineren in je interieur voor een eclectisch effect.
Ja, er is een verschil tussen antiek en vintage. Antiek verwijst naar items die doorgaans minimaal 100 jaar oud zijn, terwijl vintage meestal items beschrijft die tussen de 20 en 100 jaar oud zijn. Vintage stukken kunnen ook een stijltijd van een bepaalde periode vertegenwoordigen, maar zijn niet noodzakelijkerwijs zo oud als antieke stukken.