Slaolie bevat een goede hoeveelheid onverzadigde vetten, die bijdragen aan een gezond hart. Het kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen, wat weer goed is voor je bloedvaten. Verder is slaolie rijk aan omega-3 vetzuren, wat kan bijdragen aan de algehele gezondheid en ontstekingen in het lichaam kan verminderen.
Slaolie bewaar je het beste op een koele, donkere plaats, zoals in een keukenkastje, om de olie zo vers mogelijk te houden. Zorg ervoor dat de fles goed afgesloten is om oxidatie te voorkomen. Let er ook op dat je de olie niet te lang bewaart, want na een tijdje kan de smaak en kwaliteit afnemen.
Ja, slaolie is prima te gebruiken voor frituren. Het heeft een hoger rookpunt, wat betekent dat je het op hoge temperaturen kunt verhitten zonder dat het gaat roken of verbranden. Hierdoor is het ideaal voor het frituren van verschillende soorten voedsel, zoals groente of snacks.
Het grootste verschil tussen slaolie en andere plantaardige oliën, zoals zonnebloem- of olijfolie, is de samenstelling. Slaolie is meestal een mengsel van verschillende oliën, waaronder soja- en raapzaadolie, terwijl andere oliën vaak uit één soort plantaardige bron komen. Slaolie heeft over het algemeen een neutrale smaak en is veelzijdig in gebruik.
Slaolie is een geweldige basis voor dressings en marinades. Door de neutrale smaak kan het de andere ingrediënten, zoals azijn, kruiden en specerijen, goed aanvullen. Voor een simpele dressing meng je slaolie met balsamicoazijn, een snufje zout en peper, en eventueel wat mosterd voor extra smaak.