Kefirkorrels hebben een aantal simpele, maar belangrijke verzorgingseisen. Je moet ze regelmatig voeden met melk of suikerrijk water, afhankelijk van of je melk- of waterkefir maakt. Zorg ervoor dat je altijd een schone, glazen pot gebruikt. Vermijd metaal en plastic, omdat dit schadelijk kan zijn voor de korrels. En vergeet niet: kefirkorrels houden van een warme omgeving, maar maak het niet te heet. Ruimtes tussen de 20 en 30 graden Celsius zijn ideaal.
Melkkefir en waterkefir zijn beide gefermenteerde dranken, maar ze hebben verschillende basisingrediënten en smaakprofielen. Melkkefir wordt gemaakt van koe-, geiten- of schapenmelk en heeft een romige textuur en een licht zure smaak. Waterkefir, aan de andere kant, wordt gemaakt met water en suiker en heeft een lichtere, fruitigere smaak. Beide soorten bevatten probiotica, maar de soorten bacteriën en gisten verschillen, wat de gezondheidsvoordelen kan beïnvloeden.
Ja, je kunt kefirkorrels hergebruiken! Zodra je kefir maakt, kun je de korrels zeven en direct gebruiken voor een nieuwe batch. Met de juiste verzorging kunnen ze jarenlang meegaan. Het is wel goed om af en toe een pauze te nemen, zodat ze zich kunnen herstellen. Dit kun je doen door ze in een beetje melk of water te bewaren in de koelkast.
Kefirkorrels kunnen in de koelkast bewaard worden, maar dit is niet ideaal voor de lange termijn. Zorg ervoor dat ze in een geruststellende omgeving blijven, met wat suiker of een beetje melk, zo blijven ze wakker en actief. Over het algemeen blijven ze enkele weken levensvatbaar in de koelkast voordat ze hun potentieel beginnen te verliezen. Voor langere opslag is het beter om ze in de vriezer te plaatsen, maar dat kan de samenstelling van de korrels beïnvloeden.
Kefir heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan probiotica, die goed zijn voor je spijsvertering en het de immuunfunctie kunnen ondersteunen. Veel mensen merken verbeteringen in hun darmgezondheid en zelfs in hun huid, dankzij de antioxidanten en vitamines in kefir. Het kan ook helpen bij het verminderen van lactose-intolerantie symptomen, omdat de bacteriën in kefir lactose afbreken, waardoor het gemakkelijker te verteren is voor lactose-intolerante mensen.