Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Quads en Trikes

.
Informatie

Genoeg redenen om een quad te kopen

Een quad is een stabiel motorvoertuig, dat soms wel snelheden van meer dan 100 kilometer per uur kan halen. Quads worden niet alleen maar gebruikt om iemand van A naar B te brengen. Ze nemen in de akkerbouw ook steeds vaker de plek van een tractor in. Daarnaast zijn het ideale voertuigen voor lastig begaanbare terreinen. De duurdere types hebben namelijk speciaal daarvoor vierwielaandrijving. Denk je erover om in plaats van een quad een trike te kopen, dan ben je met maar drie wielen extra wendbaar. Maar let op: je kantelt ook makkelijker als je een te scherpe bocht neemt.

Een quad met kenteken of zonder?

De regels rondom quads zijn niet zo eenvoudig. Officieel komt dit voertuig namelijk niet in het Nederlandse voertuigenreglement voor. Aan welke regels je je precies moet houden hangt bijvoorbeeld af van de motorinhoud en de maximale snelheid van je quad. Een quad hoeft geen eigen kenteken te hebben als hij niet harder kan rijden dan 25 kilometer per uur. Het hoeft ook niet als je ermee op eigen terrein blijft. Maar koop je bijvoorbeeld een Yamaha Raptor 700 en wil je daarmee 120 op de snelweg rijden (ja, dat kan!), dan is een kenteken dus wél verplicht.

Welk rijbewijs heb je nodig voor een quad?

Er zijn quads die goedgekeurd zijn als bromfietsen, daar kun je met een bromfietsrijbewijs op rijden. Voor quads als landbouw- of bosbouwtrekker, of als motorrijtuig met beperkte snelheid, heb je een rijbewijs T nodig. Voor zwaardere soorten quads heb je een autorijbewijs nodig.

Welke quad is geschikt voor welke leeftijd?

Je moet minimaal 16 jaar oud zijn voor een quad als bromfiets, als landbouw- of bosbouwtrekker, of als motorrijtuig met beperkte snelheid. Voor een quad als personenauto of als driewielig motorvoertuig geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Hoe oud moet je zijn voor een miniquad?

Er bestaat geen leeftijdsgrens voor een miniquad. Je mag er alleen niet mee de openbare weg op.

Waar mag je met een quad rijden?

Dat ligt aan welke soort quad je rijdt. Een quad moet goedgekeurd zijn voor de openbare weg om buiten eigen terrein te rijden. Als de quad harder dan 50 km/uur kan rijden, mag je ermee op de autoweg, in combinatie met het juiste rijbewijs. Voor snelwegen moet de quad de minimumsnelheid kunnen behalen.

Wat zijn quads?

Een quad is een motorvoertuig met vier wielen. Een trike, soortgelijk aan de quad, heeft drie wielen. De meeste quads zijn niet overdekt en hebben vooral stevige banden. Ze bestaan in allerlei maten en gewichten en voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld voor de racesport of landbouw.