De beste kwaliteit haardhout vind je meestal bij lokale aanbieders die gespecialiseerd zijn in hout. Het is belangrijk om te kijken naar de droogtijd van het hout en of het goed is opgeslagen. Vraag ook naar de herkomst van het hout. Duurzaam gekapt hout is meestal ook van betere kwaliteit.
Haardhout moet je droog en goed geventileerd opslaan om schimmel en rot te voorkomen. Gebruik een luchtige stapel of een houtopslag waar lucht rondom het hout kan circuleren. Zorg ervoor dat het hout niet in contact komt met de grond om vocht te vermijden. Een afdak of een mooie houtberging kan ook helpen.
Gedroogd haardhout brandt efficiënter en produceert minder rook en creosoot. Dit is beter voor je open haard en omgeving. Bovendien levert het meer warmte energie omdat het minder vocht bevat, wat dus zorgt voor een schonere verbranding.
Ja, er zijn verschillende soorten haardhout, elk met hun eigen eigenschappen. Hardhout, zoals eik en beuk, brandt langer en geeft meer warmte dan zachthout zoals dennen of spar. Het is goed om te weten welke soort je voorkeur heeft, afhankelijk van hoe vaak je het gaat gebruiken en wat je open haard aankan.
Je kunt controleren of je haardhout droog genoeg is door met een vochtmeter de vochtigheidsgraad te meten. Idealiter ligt deze onder de 20%. Ook kun je kijken naar de kleur en klank van het hout; droog hout klinkt hol wanneer je twee stukken tegen elkaar slaat en heeft vaak een lichtere kleur.