Een koelkast is ontworpen om voedsel en dranken koel te houden, terwijl een ijskast eerder een voorloper is die gebruik maakte van ijs om de temperatuur te verlagen. Tegenwoordig wordt de term ijskast soms nog gebruikt, maar eigenlijk zijn de meeste apparaten die we nu koel houden in feite koelkasten.
Het is raadzaam om je koelkast eens in de zes maanden te ontdooien. Dit voorkomt dat er een sterke ijslaag opbouwt, wat de efficiëntie van het apparaat kan verminderen. Een goede tip is om een herinnering in je agenda te zetten, zodat je het niet vergeet.
Bij het kopen van een koelkast is het belangrijk om naar de grootte te kijken; past hij wel in je keuken? Denk ook aan de energieklasse, dit kan op de lange termijn veel verschil maken in je energieverbruik. En let ook op de indeling: is er voldoende ruimte voor jouw boodschappen?
Om de energie-efficiëntie van je koelkast te verbeteren, kun je ervoor zorgen dat de deur goed afsluit en dat de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn. Daarnaast kan het helpen om de temperatuur in de koelkast niet te laag in te stellen, meestal is 4 graden prima. Regelmatig ontdooien helpt ook om energieverbruik te verminderen.
Een inbouwkoelkast heeft als voordeel dat hij perfect in je keuken kan worden geïntegreerd, waardoor hij een strakker uiterlijk heeft. Ze zijn vaak beter geïsoleerd en zorgen voor een efficiënter gebruik van ruimte, en je kunt ze ook achter de keukendeur verbergen voor een opgeruimde look.