Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op
Je hebt gezocht in

Brommers | Tomos

.
Informatie

Authentieke Tomos-brommers raken nooit uit de mode

Ze worden niet meer geproduceerd in Nederland, maar zijn nog steeds zeer geliefd: de ijzersterke snor- en bromfietsen van Tomos. Wat het verschil is tussen de twee? In tegenstelling tot een brommer of bromfiets heeft een snorfiets een blauw kenteken en gaat hij maximaal 25 km/uur. Je mag ermee op het fietspad en een helm is niet verplicht. Super dus als je je kapsel wilt sparen. Geef je niet zo om de helm of het fietspad en wil je vooral snel van A naar B? Dan is een bromfiets waarschijnlijk meer iets voor jou.


Van Standard tot Tomos Quadro: alle modellen van topkwaliteit 

Een van de luxere snorfietsmodellen is de Tomos Quadro, met zijn stoere koplamp en richtingaanwijzers. Andere modellen zijn bijvoorbeeld de Tomos Revival, Standard en Flexer. Allemaal even veilig, maar met net andere eigenschappen en accessoires. Veruit de meeste modellen hebben een automatisch Tomos A35-motorblok, maar je zult ook oudere A3-blokken of nieuwere A5-blokken tegenkomen. Ben je van plan milieuzones te doorkruisen met je nieuwe Tomos? Controleer dan eerst even of dat wel is toegestaan met de brommer die je op het oog hebt. Een lekkere look, comfortabele ritjes en veilig op de weg. Je Tomos is er klaar voor.

Hoe start je een Tomos?

Bij een Tomos met kickstart trap je eerst de kickstarter naar beneden. Op het moment dat je de motor van de brommer hoort aanslaan, geef je gas. Je kunt eventueel eerst de choke uittrekken. Ook zijn er Tomos-brommers en -snorfietsen met een elektrische start. Hierbij druk je op een knopje op het stuur om te starten.

Wat voor benzine moet er in een Tomos?

Benzine met maximaal 5% ethanol, ook wel E5-benzine genoemd. Tankstations zijn tegenwoordig echter verplicht om E10-benzine te verkopen en dit is niet geschikt voor je brommer of snorfiets. E10-benzine beschadigt het motorblok, kan sproeiers verstoppen en tast slangen aan door de corrosieve werking. Tank in plaats daarvan dus mengsmering, ook wel brommix genoemd, of meng het zelf.

Hoeveel bar moet de bandenspanning van een Tomos zijn?

Tussen de 2,0 en 2,5 bar, maar dit verschilt per bandafmeting en model. Je kunt het beste naar de zijkant van de band kijken: hier staat vaak het aantal bar voor de bandenspanning van de brommer.

Hoeveel km kan een Tomos op een volle tank rijden?

Rond de 40 kilometer, maar dit kan per brommer of snorfiets verschillen. Het brandstofverbruik hangt ook af van je rijstijl. Zo bespaar je benzine door niet altijd op topsnelheid te rijden.

Hoe betrouwbaar is een Tomos?

Tomos is over het algemeen een betrouwbaar merk dat weinig onderhoud nodig heeft, of je nu een Flexer, Quadro, Standard of ander model Tomos hebt. Van een nieuwe Tomos of een zo goed als nieuwe brommer kun je dus nog lang plezier hebben. Ook een wat vaker gebruikte Tomos kan een goede aanschaf zijn, mits de brommer goed onderhouden is.