C.-F. Ramuz - Taille de lhomme [envoi autographe signé de

€ 1,00
00sinds 9 mei. '25, 05:02
Deel via
of

Beschrijving



Zeldzaam drukwerk van Charles-Ferdinand Ramuz, de grootste Zwitserse auteur van de 20e eeuw "De maat van de man" prachtig verrijkt met een handgeschreven inscriptie van de auteur, wat zeldzaam is, en een zeldzaam verzoek om in te voegen.
Charles-Ferdinand Ramuz
De maat van de man
Bernard Grasset, Parijs : 1935
1 band in-12 (18 cm x 12 cm), gebonden. Werk van 189 pagina's. Witte kaften bedrukt in zwart en groen. Uit de collectie "Les écrits" onder leiding van Jean Guéhenno. Volledig ongesneden. Exemplaar van de persdienst met bijgevoegd verzoek om in te voeren, wat zeldzaam is.
Autograaf van Ramuz op de eerste bladzijde van het boek
Een monsieur Marcel Lapierre
in dankbare eerbetoon
C.F Ramuz
Marcel Lapierre (1903-1974) was zowel journalist, filmhistoricus als activist. Van bescheiden afkomst, zoon van een zeer actieve vakbondsleider, openbaarde hij zich al op jonge leeftijd voor kunst en cultuur, waarin hij de beste middelen zag om het leven van het volk te verbeteren.
Hij kreeg zijn opleiding in de journalistiek via vakbondspersorganisaties zoals L'égalité, Le travailleur of Le peuple (CGT). Al in 1922 is er een spoor van zijn uitgesproken interesse voor cinema te vinden.
Hij richt samen met een collega in 1928 het wekelijkse tijdschrift Bordeaux-ciné op en schrijft tegelijkertijd vele filmrecensies voor verschillende kranten (Le peuple, Paris-soir, Le progrès civique, enz.), tot het einde van de jaren dertig. Zijn artikelen gaan vooral over cinema, maar hij schrijft ook over literatuur, toneel, tentoonstellingen, alle vormen van het culturele leven. Hij publiceert zelfs enkele novellen in de pers. Je kunt hem ook horen tijdens praatjes op de radio (met name Radio-Paris) over de zevende kunst.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield hij de spectaclepagina's van L'atelier bij. Hij laat ons waardevolle getuigenissen achter over de films die tussen 1940 en 1944 in Frankrijk werden geproduceerd en uitgezonden. Toch leidde zijn samenwerking met deze krant, die verscheen in het bezette Frankrijk en het doelwit was van Duitse censuur, ertoe dat hij na de oorlog relatief uit het vak werd geweerd. Dankzij de steun van zijn vriend, schrijver Henry Poulaille, slaagde hij erin zijn belangrijke werk, Les cent visages du cinéma, in 1948 te laten uitgeven bij Grasset.
Hij beëindigt zijn loopbaan bij La semaine radiophonique, dat later Télérama wordt, waar hij korte artikelen schrijft over films die op tv worden uitgezonden. Hij is ook de correspondent in Parijs voor Cinema, een Italiaans tijdschrift waar in de jaren vijftig prestigieuze handtekeningen samenkomen.
De burgerij, de eersten, waren bezorgd over bezit en het zoveel mogelijk vergaren. De burgerij, de eersten, begonnen de mens alleen als een hoeveelheid en een bruikbare hoeveelheid te zien, zichzelf voorstellend: "Hoe kunnen we er voordeel uit halen?"
Kapitalisme, communisme, heropleving van het kolonialisme, de crash van de Wall Street, de opkomst van het fascisme: in "Taille de l'homme" benadrukt Ramuz de universele aard van de menselijke conditie, die voor hem duidelijker wordt door de globalisering die hij - al - observeert. De schrijver schetst in deze essay zijn opvatting van de ware mens, waarvan het model de boer is - en waarschuwt voor de gevaren van mechanisering, de illusie van vooruitgang en de contradicties van het materialistische denken.
Staat: Zeer goede staat. Buiten: Dekens zijn een klein beetje versleten, maar het geheel blijft aantrekkelijk en stevig. Binnen: zeer fris, zonder roestvlekken, prikken of vlekken.
Zeer goede algemene staat.
Charles-Ferdinand Ramuz
Nationaliteit: Zwitsers
Geboren te: Lausanne (Zwitserland), op 24/09/1878
Overleden te: Pully (Zwitserland), 23/05/1947
Biografie:
Charles Ferdinand Ramuz is een Zwitsers-Franstalige schrijver die het Waalse dialect gebruikt. Deze aanpak verleent zijn werk een uniek stijl.
Op zeventienjarige leeftijd behaalde hij zijn bachelordiploma, waarna hij begon aan een studie klassieke letteren die hij in 1901 voltooide. Direct daarna koos hij voor een loopbaan als docent, maar het jaar daarop emigreerde hij naar Parijs om aan de Sorbonne zijn proefschrift voor te bereiden. Het virus van het schrijven leek zich in de Franse hoofdstad bij hem te hebben ontwikkeld.
In Parijs bezocht hij literaire kringen, waaronder de salons van Edouard Rod, die hem waardevol van dienst zou zijn bij de uitgave van zijn eerste roman, "Aline", in 1905 bij uitgeverij Perrin. Deze tekst was voorafgegaan door een dichtbundel op eigen naam, die toen werd uitgegeven bij Eggimann in Genève.
Tijdens frequente heen en weer reizen tussen zijn Franstalige Zwitserland en Parijs publiceert Ramuz nog enkele werken bij Perrin, maar ook bij Ollendorff en Fayard. De Grote Oorlog klopt echter op de deur van Europa en dwingt hem zijn geboorteland definitief te verlaten, dat hij niet meer zal verlaten.
In Zwitserland neemt Ramuz deel aan het avontuur van de "Cahiers vaudois", die zijn vrienden Edmond Gilliard en Paul Budry zojuist hebben opgericht. Hij is degene die het manifest van het tijdschrift ondertekent: "Reden van bestaan", het jaar van de oorlogsverklaring. Later publiceert hij daarin "Vaarwel tegen veel personages en andere stukken", "De Tekens onder ons" en "Verhaal van de Soldaat."
Het teruggekeerde vrede, de stijging van de levenskosten zal de Zwitserse tegenhanger van de "Cahiers de la Quinzaine" die ooit door Péguy zijn gelanceerd, doen afnemen. En vooral, Ramuz bevindt zich zonder enig uitgeversplatform. Zonder zich ontmoedigd te voelen, wendt hij zich vervolgens enige tijd tot zelfpublicatie. In 1924, via tussenkomst van Henry Poulaille, tekent hij bij Grasset en in de toekomst zal de publicatie van zijn werken in twee fasen plaatsvinden: eerst in Lausanne, bij Mermod, uitgever en mecenas, en daarna in Parijs, bij Grasset.
Dan volgt de erkenning van het werk, zij het zonder echt succes want de boeken van Ramuz zullen nooit bestsellers worden, verre van dat. Het relatif snelle ontstaan van controverse draait om de stijl van de schrijver, die ervan beschuldigd wordt 'opzettelijk slecht te schrijven'.
En 2005 komt Charles Ferdinand Ramuz binnen in de prestigieuze Bibliothèque de la Pléiade van Gallimard.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513540977