Max Van Berchem and Edmond Fatio - Voyage en Syrie -

€ 250,00
11sinds 14 mei. '25, 17:28
Deel via
of

Beschrijving



VAN BERCHEM, Max en FATIO, Edmond. Reis naar Syrië. Caïro: Drukkerij van
Het Franse Instituut voor Oosterse Archeologie, 1914-1915
Gepubliceerde herinneringen van de leden van het Franse Instituut voor Oriëntalische Archeologie in Caïro (de hertallen 37 en 38). 2 banden in foliovormaat (36 x 28,5 cm). Deel I: XVI, 341 pagina's, 3 gevouwen kaarten. Deel II: 40 pagina's, 78 platen met reproducties van zwart-witfoto's. Zeer schoon en fris papier van goede dikte, zowel in de tekstband als in de platen, brede marges, half leren band met een fout op de rug (de boekbinder heeft bij het vergulden van de rug volume I verward met volume II). Een uitstekende kopie! Zeer zeldzaam te koop. We hebben geen andere kopieën kunnen vinden die te koop staan of op veilingen worden aangeboden. Verschillende digitale kopieën zijn beschikbaar, evenals facsimile-edities en herdrukken van dit monumentale werk.
Dit fraaie werk wordt geprezen vanwege zijn plates alsook zijn archeologische onderzoeken en foto's. Verschillende omstandigheden hebben de publicatie van de reis door Max Van Berchen en Edmond Fatio, ondernomen in 1895 met de bedoeling materiaal te verzamelen voor de Corpus inscriptionum arabicarum, een aanzienlijke werk waar Van Berchem aan gewijd was, vertraagd. Het doel van de reis was Noord-Syrië. Het reisschema begint in Beirut, volgt de kust naar Tripoli, bereikt Qal'at el-Hosn, Salamiyyé, Aleppo, Antiochië, Djisr esh-Shoghr, Lataquié en sluit weer aan in Beirut langs de kust. Er zijn topografische aanwijzingen en precieze tijdschema's, gevolgd door de archeologische studies die het belangrijkste deel van het boek vormen.
Max van Berchem werd geboren in Genève in 1863. Nadat hij had gestudeerd in zijn geboortestad en vervolgens in Stuttgart, voltooide hij zijn doctoraatsthesis, gericht op de islamitische land-belasting (kharâj), aan de Universiteit van Leipzig in 1886. Het was in Leipzig dat hij kennismaking maakte met de Semitische talen, met name het Akkadisch, waarvan de studie toen volop in ontwikkeling was. Later richtte hij zich beslist op het Arabisch. Hetzelfde jaar dat hij zijn doctoraat afrondde, vertrok hij op zijn eerste reis naar Egypte, waar de verwaarloosde staat van veel islamitische monumenten in Caïro en de ontdekking van niet-geregistreerde Arabische inscripties zijn leven zijn definitieve oriëntatie gaven.
Max van Berchem was de eerste die de waarde van Arabische inscripties erkende voor een meer exacte reconstructie van de middeleeuwse geschiedenis. Hij was de grondlegger van de Arabische epigrafie als zelfstandige discipline en begon systematisch de oude wijken van Caïro te onderzoeken op zoek naar inscripties en het fotograferen van moskeeën, scholen, paleizen en muren. Met het oog op de omvang van de taak verdeelde hij het werk onder een aantal geleerden, grotendeels Frans en Duits, maar behield de grotere steden van het Midden-Oosten - Caïro, Jeruzalem, Damascus - voor zichzelf. Om er enkele van zijn belangrijkere reizen te noemen: hij verkende Egypte in 1887, 1888, 1889 en 1890; Jeruzalem en Palestina in 1888, 1893 en 1914; en Syrië in 1894 en 1895. Tussen 1895 en 1914 wijdde hij het grootste deel van zijn tijd aan de uitgave van de enorme hoeveelheid teksten die hij had verzameld. Even in 1915 schreef hij aan een van zijn correspondenten: "Ik heb minstens tien jaar werk!" Maar de Eerste Wereldoorlog brak uit in 1914 en had het internationale samenwerkingsverband dat hij moeilijk had opgebouwd, ernstig verstoord. De brieven die in die jaren werden geschreven, weerspiegelen zijn moedeloosheid. In het voorjaar van 1921, nadat hij naar Caïro was gereisd om toezicht te houden op de druk van het Corpus of Jerusalem, werd hij plotseling ziek en keerde hij overhaast terug naar Genève, waar hij enkele weken later overleed.
Tijdens zijn reizen verzamelde Max van Berchem een indrukwekkend aantal Arabische inscripties. Maar hij beperkte zich niet tot de ruwe teksten die op de monumenten waren aangebracht. Hij bestudeerde elk gebouw als een geheel, terwijl hij het plaatste in zijn stedelijke en natuurlijke omgeving. Hij was zich er sterk van bewust dat teksten alleen binnen zo'n globaal kader hun volledige betekenis konden krijgen. Deze methode is te herkennen in zijn gepubliceerde werken, waarin de filologische uitgave van de inscripties wordt aangevuld met een gedetailleerde historische commentaar. Daarom zijn er onder de meer technische foto's van inscripties talloze foto's van monumenten en landschappen te vinden, genomen door Max van Berchem.
Deze foto's, samen met zijn aantekeningen, beschrijvingen, projecten, brieven en andere documenten vormen nu het Max van Berchem-archief, dat gezamenlijk wordt beheerd door de Stichting en de Bibliotheek van Genève. Zijn belangrijkste gepubliceerde werken zijn Corpus Inscriptionum Arabicarum, vooral delen gewijd aan Cairo en Jeruzalem, de VOYAGE EN SYRIE en artikelen verzameld in de twee delen van zijn Opera Minora.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513840057