Lambert ten Kate Hermanszoon - Aenleiding tot de kennisse

€ 250,00
00sinds 14 mei. '25, 17:30
Deel via
of

Beschrijving



Voor de grote taalliefhebber.
Lambert Hermansz ten Kate - Aenleiding tot de kennisse van het verhevene deel der Nederduitsche sprake -
Amsterdam, Rudolph en Gerard Wetstein Wetstein, 1723 - 2 volumes - (48), 743, (1); (8), (1), 748, (1) pp. -
Conditie: 1ste deel met de 3 gravures (allegorische titel door J. Goeree, 1 uitslaande kaart met de volk- en taalverspreiding in Europa en 1 plaat met letterklanken). Onafgesneden exemplaar met frisse boekblokken. Half schaapslederen banden met gebruikelijke sleet. De witte wachtpagina's van deel 2 zijn verwijderd. (maw geen tekstverlies) Zie vele foto's voor een goede indruk van de toestand. Stevige bindingen.
Eerste uitgave van het 1ste wetenschappelijk etymologisch woordenboek van de Nederlandse taal. Lambert ten Kate's (1674-1731) wordt terecht een van de grondleggers van de historisch-vergelijkende taalwetenschap genoemd. Ex-Libris.
Track en trace.
Professionele boekverpakking.
----------------------------
Lambert ten Kate (Amsterdam, 23 januari 1674 - aldaar, 14 december 1731) was een veelzijdig Nederlands geleerde.
Ten Kate was enige tijd koopman, later rentenier, en schreef onder meer taalkundige en theologische verhandelingen. Dat hij ooit werkzaam was als huisonderwijzer, is een van de vele mythen rond zijn persoon. Zijn eerste gepubliceerde taalkundige werk schreef hij op instigatie van zijn stadsgenoot Adriaen Verwer.
Ten Cate maakte deel uit van de beweging van de fysicotheologie. Dat was een theologische stroming die op basis van empirisch onderzoek van de natuur tot kennis van God wilde komen. Met name de doelmatigheid die men in de natuur waarnam werd beschouwd als een belangrijk bewijs voor het bestaan van God. In 1716 komt zijn vertaling uit van de Philosophical Principles of Natural Religion van C. Cheynes. Ten Cate geeft hieraan de titel Den schepper en Zijn bestier te kennen in Zijne schepselen .
In zijn Aenleiding tot de kennisse van het verhevene deel der Nederduitsche sprake (1723) probeerde hij door wetenschappelijke vergelijking van oudere taalstadia en door observatie van de geschreven en gesproken taal van zijn eigen tijd, regels hieromtrent op te sporen en vast te leggen. Hij ging hierin genuanceerder te werk dan de meeste taalkundigen in die tijd en maakte onderscheid tussen verheven en dagelijks taalgebruik. ( cfr. Wikipédia)



Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513843182