Schramberg - Eva Zeisel - Vaas - Keramiek

€ 1,00
20sinds 2 mei. '25, 12:58
Deel via
of

Beschrijving



Grote kleurrijke vaas van Eva Zeisel-Stricker voor de Majolika-Fabriek Schramberg, uit de jaren 1910 of 1920, met prachtige kleurrijke decoratie.
Achtergrond: De Schramberger Majolika-fabriek was de eerste steengoedfabriek in het toenmalige Koninkrijk Württemberg. Het bedrijf werd in 1820 opgericht door de Nordracher steengoed-expert Isidor Faist. Tot 1829 heette de fabriek Faist'sche Steingutfabrik. In Schramberg was alles te vinden wat nodig was voor de productie. Een leegstaand kasteel voor de productie, voldoende hout als grondstof voor de bakovens en de nabijgelegen Schiltach als water- en energiebron. Het gebied rond Schramberg was bovendien economisch zwak en het was gemakkelijk om genoeg arbeiders te vinden.
Faist verwierf zich een goede reputatie met zijn aardewerk. In 1829 sloot Baron Ferdinand von Uechtritz zich bij hem aan als partner. Van 1829 tot 1883 heette de fabriek Steingut- en Majolicafabriek Uechtritz en Faist. Dankzij financiële hulp van Baron von Uechtritz was men in staat om een nieuwe fabriek achter het kasteel te bouwen, waardoor de productie drastisch toenam. In de jaren 1860 had de fabriek een personeel van 100 mensen. Daarnaast was er een groot aantal huishoudelijk werklieden in dienst, vooral vrouwen en kinderen. In 1883 werd de fabriek verkocht aan Villeroy & Boch. Als dochteronderneming van Villeroy & Boch in Mettlach zette het bedrijf de productie van majolica en aardewerk voort tot 1912 en verwierf enige bekendheid met zijn producten. Het moedersbedrijf verloor zijn interesse en verkocht het bedrijf in 1912 aan de Joodse broers Moritz en Leopold Meyer.
Onder de broers Meyer werd het SMF-merkmerk geïntroduceerd, in de eerste versie met de toevoeging van een dennenboom. In 1918 werd het bedrijf omgezet in een bv. In 1922 werd Moritz Meyers zoon Peter Meyer geboren. De gebroeders Meyer zochten voortdurend nieuwe ontwerpen en lieten deze ontwikkelen door gerenommeerde kunstenaars. Vanaf 1930 verschenen veel nieuwe ontwerpen op de markt: zo werden Bauhaus-invloeden en Art déco zichtbaar. De Hongaarse Eva Zeisel ontwierp niet alleen de decoratie van de stukken, maar ook de vorm. Nadat Zeisel niet meer voor het bedrijf werkte, werden vaak monsters met haar vormen gecombineerd, vooral bij het populaire ontwerp Mondrian. In 1932 werkte ook de keramiste Hedwig Bollhagen voor de fabriek.
Uitstekende, nieuwe staat. Uit een privékunst- en designcollectie.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513366265