Antiek rond wafelijzer, nr. 4. S. Demoulin Farciennes.

Bieden
Ophalen of Verzenden
Afhaalpunt voor € 4,95 of thuis voor € 5,95
Thuisbezorgd voor € 6,95
Thuisbezorgd door Brenger vanaf € 42,-
1817sinds 9 feb. '25, 16:15
Deel via
of

Beschrijving

Antiek rond wafelijzer, nr. 4.
S. Demoulin Farciennes, nr. 23.
Gietijzer.
Ca. 1900.
Totale Br. 25 cm, H. 25 cm. Wafel: 20 x 20 cm.
Voor het bakken van hartvormige wafels.
Conditie: zie foto's.
Serieus bod gevraagd.

Dit nostalgische gietijzeren wafelijzer, is te gebruiken in open vuur, maar ook eenvoudig te plaatsen op een kookplaat, houtfornuis of houtkachel. 

Zo rond de jaarwisseling komen we ze in menig huishouden nog tegen; wafels en kniepertjes, al dan niet gevuld met slagroom. Met behulp van een elektrisch wafelijzer bakken we in een mum van tijd een schaal vol. In vroeger eeuwen werden wafels gebakken door een wafelijzer te vullen met een dun laagje beslag. De tang werd vervolgens boven een open vuur gehouden om het beslag gaar te laten worden.
Bij deze bezigheid is de uitdrukking ‘Hou je waffel!’ ontstaan: eigenlijk: hou je waffel in de gaten! Dit werd geroepen als de aandacht van de bakster even verloren dreigde te gaan tijdens het uitwisselen van de laatste nieuwtjes.
Hoewel er al in de 13e eeuw sprake was van een gilde van wafelbakkers, was het bakken van wafels door de eeuwen toch vooral een vrouwelijke aangelegenheid. Het wafelijzer ontbrak daarom in geen enkele uitzet.

De wafels zijn onder diverse namen bekend; oublieën (afkomstig van het Latijnse oblatum, wat offergift betekent), maar ook; nieuwjaarskoeken, ijzerkoeken, knijpertjes, spekkedikken, euliekrabben en iesenkoeken. Zowel in Brabant als in Vlaanderen komen we de aanduiding iesenkookskens tegen en kniepkeukskens.

Zie mijn andere advertenties, misschien is een combinatie van artikelen mogelijk.
Verzendkosten koper, DHL of PostNL.
Advertentienummer: m2233389801