tegel Hoek van Holland Doorgraving 31 okt. 1866 1966 Sphinx

€ 17,00
Ophalen
310sinds 12 mar. '25, 22:15
Deel via
of

Beschrijving

tegel Hoek van Holland Doorgraving 31 okt. 1866 1966 Sphinx
Mooie tegel in goede staat
afmetingen 20 x 10 cm

exclusief verzendkosten
Verzenden voor risico koper

De Doorgraving van de Hoek van HollandWritten by Henk,Op 31 oktober 1866 kwam de Prins van Oranje naar de Hoek van Holland voor het steken van de eerste spade voor de ‘doorgraving van de Hoek van Holland’.
In feite was dit het officiële startsein voor het graven van de Nieuwe Waterweg.
Verzanding van de Maasmond
Als we kaarten van omstreeks 1600 bekijken dan zien we dat de Maas toen een heel brede monding had met op de noordoever ’s-Gravenzande en op de zuidoever Oostvoorne en Den Briel.
In deze brede riviermonding vormden zich ondiepten die stukje bij beetje werden ingepolderd waardoor het eiland Rozenburg ontstond.
Ook ontstond bij ’s-Gravenzande in zuidwestelijke richting een ondiepte die uitgroeide tot een zandbank met hierop uiteindelijk duinvorming.
Deze uitstulping aan het land stond bekend als ‘de Hoek van Holland’, maar ook wel als ‘de Beer’.
Een en ander had tot gevolg dat de mond van de Maas vanaf omstreeks 1740 niet meer bevaarbaar was voor zeeschepen en dat deze moesten omvaren via Haringvliet, Hollandsch Diep, Dordtse Kil en Oude Maas.
Voor zeilschepen was dit een hele onderneming en de reis van zee naar Rotterdam duurde soms weken. De eerste spade
Toen op 31 oktober 1866 de Prins van Oranje de eerste spade voor de doorgraving stak begonnen de werkzaamheden officieel.
Aardig om te weten is dat voordat de Prins de eerste spade stak, hij zich een paar dagen vanuit de Hilwoning had beziggehouden met de jacht op het Koninklijk Jachtdomein dat zich aan de Hoek van Holland bevond.
De Nieuwe Rotterdamsche Courant van 1 november 1866 schrijft hierover in haar verslag van het steken van de eerste spade:
Ten 12 kwam de prins aldaar van de nabij gelegen Hilwoning, behoorende onder ’t Nieuwland, alwaar Z. K. H. zich reeds een paar dagen ten vertoeve op het jagtveld ophield.
Omdat alles met de hand moest gebeuren kon pas op 26 november 1868 de laatste dam in de doorgraving worden doorstoken.
Er was nu een kanaal met een lengte van 4,5 kilometer, een bodembreedte van 10 meter en een diepte van 2 meter onder laagwater.
Door de uitschurende werking van de getijstroom werd dit smalle kanaal langzaam breder en dieper maar het duurde tot 9 maart 1872 voordat het eerste zeeschip erdoor naar zee kon varen.
Tegenslag
Probleem was echter dat het weggespoelde zand voor de pieren een zandbank vormde, de Westbank, waardoor veel meer gebaggerd moest worden dan men had gedacht. Eind 1877 waren de totale kosten 12.820.531 gulden terwijl er 6,3 miljoen was geraamd.
Uiteindelijk had de Waterweg pas in 1896 de bij wet van 1863 vastgestelde diepte.
Toen waren de totale kosten 36 miljoen gulden; zes keer de oorspronkelijke raming.
Advertentienummer: m2245114007