Amersfoort Canada keifeesten 1975

Bieden
Ophalen of Verzenden
251sinds 11 mei. '25, 16:08
Deel via
of

Beschrijving

Bord Delfts Blauw handgemaakt
nummer 196

Keifeesten Amersfoort Canada
Jubileumjaar kroonjaar

Keistadfeesten danken naam aan weddenschap.

In de Keistad wonen de Keientrekkers. Amersfoort, haar inwoners en de keistadfeesten hebben deze (bij)namen te danken aan de grote zwerfkei die sinds 1954 aan de Stadsring te bewonderen is. Everard Meyster, ook wel genaamd ‘De Dolle Jonker’, liet de steen na een weddenschap naar Amersfoort trekken

De geschiedenis van de Amersfoortse Kei

In 1544 werd al een ‘grooten keeselsteen’ bij de Waelberch aan de weg van Amersfoort naar Utrecht vermeld. Jonkheer Everard Meyster sloot, volgens het volksverhaal een weddenschap met een aantal vrienden dat hij de Amersfoorters zo gek zou krijgen dat ze de zwerfkei vanaf de Waelberch (bij de Stompert bij Soesterberg) naar de stad zouden trekken. Op 7 juni 1661 trokken 400 inwoners van Amersfoort de kei op een slee naar de Varkensmarkt.


Toen de Amersfoorters inzagen dat ze zo stom waren geweest zich in te spannen voor iets dat volkomen zinloos was, begroeven zij de kei in 1672 op de Varkensmarkt. Latere generaties schaamden zich niet voor het voorval. In 1903 werd de kei daar weer opgegraven en aan de Utrechtsestraat geplaatst. In 1932 werd de kei verplaatst naar Plantsoen-Zuid bij de Arnhemsestraat. Tijdens de Duitse bezetting is de steen tijdelijk ingegraven op de Hof uit angst voor beschadigingen. In 1954 kreeg de Amersfoortse Kei een nieuw en voorlopig laatste voetstuk aan de Stadsring.

Keienpark

Toen Amersfoort haar 700 jarig bestaan vierde in 1959, werd dit gekoppeld aan het bestaan van de Kei en het verhaal van de weddenschap. De jaren daarna volgde er sindsdien een feest in historische kledij, georganiseerd door een aantal Amersfoortse burgers, Poorters. In 1961 wilde de Amersfoortse middenstand het imago van de stad oppoetsen door het inrichten van een keienpark. Sindsdien krijgt de stad jarenlang uit binnen- of buitenland een kei als cadeau. Aanvankelijk hoorde hier de ontvangst bij van een gastland, dat zelf een kei moest meebrengen.

Start Keistadfeesten

In 1972 begonnen de jaarlijkse Keistadfeesten. Een aantal keren werden die feesten besloten met het door de stad trekken van ‘keien’ uit diverse Europese landen. Amersfoort heeft daar nog een aantal grote stenen aan overgehouden, die in het keienpark aan de Stadsring liggen uitgestald.

De cadeaustenen werden opgesteld naast de Amersfoortse Kei. Amersfoort heeft in de loop der jaren veel bijzondere keien verzameld. Zoals: de Turkse (1993), de Tsjechische (bij DierenPark Amersfoort, 1995), de Portugese (2003) en de gletsjerkei (1994 uit Oostenrijk/Italië).

De Amersfoortse Contactcommissie

In 1975 kreeg De Amersfoortse Contactcommissie de verantwoording over de organisatie van de Keistadfeesten. Deze organisatie werd in 1993 een Stichting met vrijwilligers. Het doel was om “de leefbaarheid van en de belangstelling voor Amersfoort te bevorderen”. Math Meesters, die in Amersfoort ook actief was met Jazz in the City, maakte deel uit van de Contactcommissie.
Advertentienummer: m2267128553