Benin - Nigeria (Zonder Minimumprijs)

€ 76,00
30sinds 3 mei. '25, 13:08
Deel via
of

Beschrijving



Een bronzen ram in de stijl van Benin, Nigeria. certificaat van herkomst en provenance.
Philip Dark, die Kunst von Benin, Praag 1960, S. 58/59, 87;
Barbara Plankensteiner, Benin. Koning en ritueel. Höfische Kunst aus Nigeria, Wien 2007, S. 433.; British Museum, Londen William Fagg, Bildwerke aus Nigeria, München 1963, blz. 75.
Brits Museum, Benin. Koning en ritueel. Höfische Kunst aus Nigeria, Wien 2007, pagina 433 (laatste fotoreeks).
Koninkrijk Benin, Nigeria, 16e/17e eeuw Geel gietijzer, 34 x 44 x 14 cm De Nationale Commissie voor Musea en Monumenten, Nigeria, Inv. Nr. 53.22.2 Aquamaniles werden in de Middeleeuwen in Europa geïntroduceerd; ze kwamen oorspronkelijk uit moslimlanden, waar dergelijke zoömorfische containers werden gebruikt voor rituele wassingen. Ze werden ook liturgisch gebruikt in Europa, maar in de 15e eeuw waren ze ook geïntegreerd in de seculiere tafelcultuur. Portugese handelaren brachten waarschijnlijk een exemplaar naar de Oba van Benin als geschenk, of een beschadigd exemplaar werd daarheen gebracht als schroot voor hergebruik in een gieterij. Het is twijfelachtig of dergelijke vaten werden geïmporteerd via de trans-Sahara-handel, aangezien aquamaniles nergens anders in West-Afrika worden gevonden en eeuwen eerder in de islamitische wereld waren achtergelaten. De Oba gebruikte ram aquamanile om zijn handen te wassen tijdens de laatste riten van de Ague-ceremonie, een reinigingsceremonie die verband hield met de nieuwe yamoogst (Curnow 1997a: 50). De ram is een symbool van mannelijkheid in Benin; in eerdere eeuwen werden voorouderlijke altaren versierd met houten ramskoppen in plaats van menselijke hoofden, en er waren ook bronzen ram-hangers. De specifieke betekenis van de ram in de Ague-ceremonie is onduidelijk, aangezien het slechts een van de verschillende dieren is die tijdens het festival worden geofferd. Rammen staan ook voor doorzettingsvermogen. Ze worden af en toe geïdentificeerd met Okhuaihe, een vergoddelijkte held in Benin die wordt geassocieerd met Oba Ewuare, die Ague voor het eerst vierde als een ceremonie in de 15e eeuw. Hoewel Okhuaihe geen duidelijke connectie heeft met deze rituelen, kan dit idee niet vanaf het begin worden uitgesloten, aangezien er in de loop van de tijd veranderingen kunnen zijn aangebracht. Het British Museum heeft een bijna identiek vat met een gat in de zijkant, waardoor het mogelijk noodzakelijk was om het stuk in Lagos te gieten. Dark (1960: 56) dateerde de ram in het British Museum aanvankelijk in de 18e eeuw, Fagg (1963a: noot bij Afb. 45) plaatste hem in de 16e tot 17e eeuw; later suggereerde Dark (1973:91) de 17e eeuw voor het voorbeeld uit Lagos. Geen van beiden had enig bewijs voor de datering. Wat zeker is, is dat twee stukken niet de overdreven uitgebreide oppervlakteversiering van de 18e-eeuwse exemplaren vertonen. Het kunnen werken uit de 16e eeuw zijn: dat was toen Oba Esigie Ague ontwikkelde tot een belangrijk festival, en de naturalistische afbeelding (behalve de gestileerde ogen en bladachtige oren) is passend voor die periode. Er zijn geen andere ram-aquamaniles bekend, maar het Benin Museum heeft een paar eenvoudige, beslist meer geabstraheerde bronzen rambeelden die slechts iets kleiner zijn.
Kathy Curnow.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513394930