Maritieme objecten - Brons€ 225,00
Agostino Scilla (1629 – 1700) - Filosofo in meditazione
€ 1,00
00sinds 23 mei. '25, 13:08
Beschrijving
AUGUSTINUS SCILLA
(Messina, 1629 – Rome, 1700)
Filosoof in meditatie, ca. 1680
Olieverf op doek, cm. 67x56
Afmeting lijst cm. 87 x 75 x 7 ca.
OPMERKING: Publicatie door A. Cifani, in LA SICILIA DI CARAVAGGIO, tentoonstellingscatalogus (Noto, Convitto delle Arti di Noto, 30 maart – 3 november 2024) onder redactie van Pierluigi Carofano in samenwerking met Nicosetta Roio, mei 2024, nr. 32, blz. 140-141. Deskundigheid van Dr. Cav. Arabella Cifani. Publicatie van de catalogus met werken uit de collectie Interidiart. Certificaat van garantie en rechtmatige herkomst. Ingelijst kunstwerk (defecten):
Wij danken Dr. Cav. Arabella Cifani voor het bevestigen van de toeschrijving aan Agostino Scilla (Messina, 1629 – Rome, 1700), vergezeld van een expertise.
Het schilderij, afkomstig uit de tentoonstelling “La Sicilia di Caravaggio” in de lokalen van het Convitto delle Arti in Noto (georganiseerd door Gianni Filippini en Florinda Vicari voor Mediatica, samengesteld door Pierluigi Carofano in samenwerking met Nicosetta Roio, van 29 maart 2024 tot 3 november 2024), waarop een filosoof in meditatie is afgebeeld, is door historicus Dr. Cav. teruggevoerd op het corpus van werken van de Siciliaanse schilder Agostino Scilla (Messina 1629 - Rome 1700). Arabelli Cifani, met expertise en publicaties:
“… Agostino Scilla genoot gedurende zijn hele leven van een opmerkelijke faam die ook verband hield met zijn activiteiten als natuuronderzoeker, wetenschapper, filosoof en antiquaar. Zijn reputatie als een zeer beschaafd man met een veelzijdig intellect heeft historici en kunstkenners sindsdien gefascineerd. Dit heeft geleid tot een bibliografie die de afgelopen decennia is verrijkt met belangrijke bijdragen.
Scilla verhuisde in 1646 van zijn geboorteplaats Messina naar Rome en bleef tot aan zijn dood voornamelijk in de stad actief. Hij was gewild bij grote Italiaanse en Europese verzamelaars.
Het manuscript van Francesco Susinno (1724) herinnert aan het verblijf van de schilder op Sicilië, maar ook aan Frankrijk en aan een kort verblijf in Turijn in 1679.
Ook Vittorio Amedeo II van Savoye interesseerde zich voor zijn schilderkunstige activiteiten. Voor het Koninklijk Paleis van Turijn schilderde Scilla eind 1687 twee doeken (nog steeds ter plaatse) in Rome, met daarop de werken Kracht en Rechtvaardigheid. Deze doeken werden na februari 1688 opgestuurd.
In de hoofdstad van Savoye wekte zijn kunst niet alleen de interesse van de vorst, maar ook van een vooraanstaand lid van de machtige familie van de Graneri della Rocca: de abt Marc'Antonio (1629-1703), eerste aalmoezenier van Madame Royal Cristina van Frankrijk, hertogin van Savoye, die Scilla opdracht gaf om vier schilderijen te schilderen voor haar weelderige stadspaleis, dat nog steeds bestaat. Deze schilderijen stellen vier filosofen of dichters voor in de stijl van de late Caravaggio. Deze werken zijn meesterwerken van Agostino Scilla en maken deel uit van de grote serie “hoofden van oude mannen” en “halfhoge filosofen” die de schilder in grote aantallen voor veel verzamelaars schilderde, waarschijnlijk ook in complexe series van twee, vier of meer stukken (Cifani – Monetti 2012).
In het geval van het tentoongestelde werk is het niet eenvoudig om te bepalen om welke filosoof het gaat: de iconografische studie van zeventiende-eeuwse portretten van antieke filosofen is, bij gebrek aan precieze karakteriseringen, vaak moeilijk, zowel wat betreft de identificatie van de personages, die in het licht van onze kennis niet altijd leesbaar zijn, als wat betreft het zoeken naar mogelijke verbanden met de filosofie, literatuur en wetenschap van die tijd, die ons momenteel ontgaan. Het thema van het doek is dat van de wijze man die de wereld als Vanitas beschouwt. De vergankelijkheid van het menselijk intellect, de onzekerheid van het aardse bestaan, de leegte van speculatieve inspanningen ten opzichte van de onvermijdelijke dood die de schedel vertegenwoordigt, zijn overduidelijk.
Het schilderij toont Scilla's bijzondere stijlkenmerken: een hoge picturale kwaliteit en losse, gevoelige en wijze penseelstreken, die de details van de baard, de ruwheid van het gezicht en de handen, de nagels benadrukken, alles uitgedrukt met een tastbare materialiteit. De blik van de filosoof heeft een sterke expressieve lading, die ook getuigt van de langdurige studie van de fysiognomiek door de schilder. Chronologisch gezien kan het doek worden geplaatst in de fase waarin hij volledig tot wasdom kwam, rond 1680, toen de opkomst van het Napolitaanse naturalisme samensmolt met de moderniteit van de Romeinse barokschilderkunst.
Zoals bekend vormden de ‘imaginaire portretten’ van filosofen een genre dat in de zeventiende eeuw zeer populair was onder verzamelaars in heel Italië en Europa; De massa- of bijna-massaproductie van hoofden met dit onderwerp beantwoordde volledig aan de behoeften van een zeventiende-eeuwse markt die gretig was naar dergelijke afbeeldingen (Ferrari 1986). Scilla had geleerd deze markt goed te domineren. Hij liet zijn doeken vanuit Rome verzenden of verkocht ze rechtstreeks vanuit de stad, vaak in meerdere gesigneerde versies. In die tijd werd de reproductie van werken alleen verspreid via gravures en was deze voorbehouden aan een groep kenners die niet per se met elkaar communiceerden (en daarom niet op de hoogte waren van replica's van hun schilderijen in andere steden en landen).
Scilla's voorliefde voor ideale portretten van antieke filosofen, een thema dat hij in zijn hele carrière zo vaak aan de orde stelde, is ook een bewijs van de blijvende invloed die het Napolitaanse artistieke milieu, waarin hij werd opgeleid en waar Ribera, Mattia Preti, Luca Giordano en Salvator Rosa veel schilderijen met filosofen hadden geschilderd, op de schilder uit Messina heeft uitgeoefend (Giallombardo 2017). Deze iconografische keuze doet ook denken aan de ijver die in de zeventiende eeuw in Napels en Rome heerste en die de bloei bevorderde van portretgalerijen van filosofen die verbonden waren met de hoogste concepten van cultuur en moraal van die tijd [cit.: A. Cifani, in LA SICILIA DI CARAVAGGIO, tentoonstellingscatalogus, Noto, uitgegeven door Pierluigi Carofano in samenwerking met Nicosetta Roio, mei 2024, n. 32, blz. 140-141] ..”.
Met betrekking tot de conserveringstoestand komt het doek in algemene zin in redelijke staat voor, gezien de tijdsperiode van het schilderij. Het schilderoppervlak heeft een patina en vertoont geen leesproblemen. De steun is opnieuw ingespannen. Bij Wood-licht zijn er enkele kleine verspreide restauraties en enige lichte verweer en oxidatie van het schilderoppervlak waar te nemen, maar niets echt relevants. Bij zonlicht is er een fijne craquelé zichtbaar in verhouding tot de periode. De afmetingen van het doek zijn cm. 67 x 56. Het schilderij wordt geleverd met een vergulde en zwart gelakte lijst (afmetingen lijst, ongeveer 87 x 75 x 7, aanwezigheid van defecten). "De lijst die in de bovenstaande foto's is weergegeven, is door de verkoper of door een derde partij aan het kunstwerk toegevoegd. De lijst wordt u zonder extra kosten geleverd, zodat deze klaar is om te exposeren zodra deze arriveert. De lijst wordt als een vriendendienst inbegrepen en wordt niet als een geïntegreerd onderdeel van het kunstwerk beschouwd. Daarom wordt eventuele schade aan de lijst die geen invloed heeft op het kunstwerk zelf niet geaccepteerd als een geldige reden om een klacht in te dienen of om annulering van de bestelling te verzoeken."
HERKOMST: Coll. Siciliaanse privé
PUBLICATIE:
Ongepubliceerd;
De mythes en het landschap in Sicilië met zijn duizend culturen. ONGEPASTE GRAFIEK, algemene catalogus van de schilderijen uit de collectie van de serie "De mythes en het landschap", uitgever Lab_04, Marsala, 2023.
A. Cifani, in LA SICILIA DI CARAVAGGIO, tentoonstellingscatalogus (Noto, Convitto delle Arti di Noto, 30 maart – 3 november 2024) onder redactie van Pierluigi Carofano in samenwerking met Nicosetta Roio, mei 2024, nr. 32, blz. 140-141.
BLOOTSTELLING:
Noto, Convitto delle Arti, HET SICILIË VAN CARAVAGGIO, samengesteld door Pierluigi Carofano in samenwerking met Nicosetta Roio, 30 maart – 3 november 2024.
Verzending met houten kist. Bij verkoop buiten Italië moet de koper wachten tot de exportprocedures zijn afgerond.
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Website
klik hier om mee te biedenAdvertentienummer: a1514141261
Populaire zoektermen
marokkaanse schilderijen in Kunst | Schilderijen | Klassiekeindhoven in Kunst | Schilderijen | Klassiekbloemstilleven in Kunst | Schilderijen | Klassiekhaagse in Kunst | Schilderijen | Klassiekhans bulder in Kunst | Schilderijen | Klassiekhoutsnijwerk in Kunst | Schilderijen | Klassiekrond schilderij in Kunst | Schilderijen | Klassiekschilderijen groninger ploeglouis van der beesen in Kunst | Schilderijen | Klassiekrien poortvliet schilderijenlandschap schilderijenschilderijen dordrechtschilderij klassiek paneelschilderijen klassiek in Klassieksnowboots maat 23zwembad 300 x 200sanyo dynamotorwebshopzilveren tientje 2005 waardepony springzadeletos in Verzamelendashboard kadett in Auto-onderdelenvergaderstoelen groenzitkamer stoel in Huis en Inrichting