Compacte Thomson satellietontvanger decoder (type: TS4H)

Gratis
Ophalen
941sinds 24 mei. '24, 19:03
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGebruikt

Beschrijving


  • Product: digitale schotelontvanger (CanalDigitaal-goedgekeurd, handleiding desgewenst digitaal beschikbaar)
  • Merk: Thomson (zie foto's 1 en 2)
  • Type: TS4H (zie foto 3)
  • Aansluitingen: géén HDMI (zie foto 3)
  • Accessoires: afstandbediening en stroomkabel (zie foto's 4 en 5)
  • Verzendkosten zijn voor de koper
  • Reden verkoop: ca. 2017 relatief nieuw geërfd, zelf daarna nooit hoeven gebruiken
  • Productbeoordeling (bron: internet):

"Een tijd lang was het erg stil op het gebied van de CanalDigitaal-goedgekeurde satellietontvangers. Gelukkig durft er na Rebox (zie TVSatellite nr. 8/2006) opnieuw een fabrikant de uitdaging aan om een model op de Nederlandse markt te brengen. De ontvanger die we hier hebben getest is de TS4H van het merk Thomson; van oudsher dé huisleverancier van Canal+ in Frankrijk. De bekende Strong SRT 8000 en Nokia Mediamaster 9302 en 9403 kwamen ook uit het huis van Thomson. Een merk dus met de nodige ervaring, ook op de Nederlandse markt

De TS4H is, zoals tegenwoordig de regel is, zeer compact. De ontvanger is niet breder dan 26 centimeter en maar 5 centimeter hoog. Ook de diepte van het kastje is gering: niet meer dan 18 centimeter, de stekkers niet meegerekend. Opvallend is de kleur. Waar de meeste fabrikanten tegenwoordig kiezen voor zilverkleurig, heeft Thomson voor zwart gekozen. De voorkant van de ontvanger is van hoogglans kunststof gemaakt met maar een paar kleine toetsen om de ontvanger te kunnen gebruiken als de afstandsbediening defect of even zoek is. Het enige storende in het geheel is de smartcard: die steekt iets uit. Met een CanalDigitaal-kaart van het gifgroene soort valt dat toch wel erg op in een strak glanzend zwart front.

Aansluiten
Zoals bekend mag het aansluiten van een CanalDigitaal-goedgekeurde ontvanger geen enkel probleem zijn. Deze ontvangers worden per slot van rekening speciaal op de markt gebracht voor iedereen die zorgeloos tv wil kijken via de satelliet, en niet voor de hobbyist. De achterkant van de ontvanger is vertrouwd eenvoudig. Eén scart aansluiting voor de tv en één voor de video- of DVD-recorder.

De schotelantenne kan maar op één manier aangesloten worden, op de antenne-ingang. De fabrikant heeft er bewust voor gekozen om geen doorlusfunctie te gebruiken en omdat de LNB-uitgang ontbreekt, kan de schotel dus niet verkeerd aangesloten worden. De ontbrekende doorlus is overigens geen gemis, want in de praktijk wordt deze functie zo goed als nooit gebruikt.

Verder vinden we op de achterkant van de ontvanger de normale audiouitgang met tulpaansluitingen. Daarnaast is er de digitale audio-uitgang. Thomson heeft gekozen voor een coaxiale elektrische digitale audio-uitgang, geen optische uitgang. Mocht dit bij de aansluiting op de home cinema set problemen geven, dan kan er gebruik gemaakt worden van een hulpapparaatje dat de signalen omzet van elektrisch naar optisch.

Het aansluiten van de ontvanger is - zoals het hoort - een fluitje van een cent; hier kan niemand problemen mee hebben. Scartkabel in de tv-scart aansluiting van de ontvanger en de andere kant in de tv. De moderne tv ziet zelf of er een signaal via de scart wordt aangeboden en zal automatisch omschakelen. Als de ontvanger aangesloten is en ingeschakeld wordt, blijkt dat het de gebruiker wel heel erg gemakkelijk gemaakt wordt. De satellietontvanger is namelijk al van zenders voorzien. Dit is dus een echte plug&play-ontvanger. Na het aanzetten blijkt de ontvanger ook een display te hebben voor de tijdsaanduiding (in stand-by) of om aan te geven op welke zender hij staat.

Gebruik en EPG
Als we de Thomson TS4H gebruiken om tv te kijken blijkt deze ook in het gebruik supereenvoudig te zijn. Simpel zappen met de zaptoetsen of een zender kiezen met de cijfertoetsen. Toch heeft de ontvanger, dankzij de CanalDigitaal-goedkeuring, meer te bieden. Zo is er een eenvoudige zenderlijst op te roepen door op de E-toets te drukken. Dit werkt overigens alleen in het Nederlandse pakket. Met de pijltjestoetsen is eenvoudig door de totale zenderlijst te navigeren. Door op de OK-toets te drukken stemt de ontvanger direct af op de gewenste zender. Opvallend is overigens de kleurbalans van de ontvanger. Het beeld heeft een iets warmere tint dan we gewend zijn van de andere gebruikte ontvangers. Dit is niet storend; het geeft zelfs een wat rustiger indruk van het hele beeld.

Natuurlijk is een CanaDigitaal-goedgekeurde ontvanger pas in zijn element als we de speciale functies gaan gebruiken. Zo’n speciale functie is de EPG, de Elektronische Programma Gids. Alle normale satellietontvangers hebben de mogelijkheid om een EPG op te roepen, maar helaas blijkt dan dat de Nederlandse zenders een afwijkende techniek gebruiken. De meeste ontvangers laten alleen de programma-informatie zien van de huidige uitzending en van wat er straks komt, de zogenaamde now/next-informatie.

Een échte CanalDigitaal-goedgekeurde ontvanger kan wel alle programma-informatie laten zien, van vandaag en morgen. Dat wil dus zeggen dat we vanuit onze luie stoel simpel de tv-avond kunnen plannen. Even de EPG-toets indrukken en we hebben een overzicht van alle Nederlandse zenders, óók de betaalkanalen. Door in het overzicht op een programma te gaan staan en op de ‘+’-knop te drukken toont de ontvanger een inhoudsopgave van het programma. Vaak is de omschrijving zo uitgebreid dat niet alle informatie op het scherm past. Het is jammer genoeg niet mogelijk om de bladzijde door te schuiven, zodat we wel alle informatie kunnen lezen. Als we in het EPG-scherm op een programma staan en de OK-toets indrukken wordt het programma geselecteerd en zal de ontvanger, als het zo ver is, de tekst ‘plus’ in het display laten zien. Door op de ‘+’-knop te drukken krijgt u een herinnering dat het programma gaat beginnen en dat u moet overschakelen.

Extra functies
Nog een hele leuke functie van een CanalDigitaal ontvanger is de INFO-toets. Hiermee kan er informatie opgevraagd worden van de andere zenders, terwijl het beeld van de zender waar naar gekeken wordt gewoon ongestoord verder gaat. Pas als er op de OK-toets wordt gedrukt zal de ontvanger overschakelen naar de gewenste zender.

Ook de ‘+’-toets heeft een aantal functies. Als we afstemmen op bijvoorbeeld de zender Travel, dan blijken we met deze toets te kunnen kiezen uit de diverse talen. Met de ‘+’-toets kunnen we ook aangeven of we ondertitels willen of niet. Als we bij Travel aangeven dat we ondertitels willen, worden deze zonder problemen weergegeven, uiteraard ook in het Nederlands.

Zoals we al meldden hebben heeft de Thomson een digitale audio-uitgang. Natuurlijk hebben we even gecontroleerd of deze met alle mogelijke uitzendnormen uit de voeten kan. Op het display van de home cinema decoder is duidelijk te zien wat de audio norm is. De meeste zenders geven aan dat er in PCM (Pulse Code Modulation, zeg maar gewoon stereo) wordt uitgezonden. Als we een zender kiezen met een Dolby Digital-uitzending, blijkt de ontvanger deze informatie zonder problemen aan de hifi door te geven: het display toont netjes ‘Dolby Digital 2.0’. Er zijn nog maar weinig zenders die de Dolby-informatie meezenden. Tijdens de testperiode waren alle Dolby-uitzendingen in Dolby Digital 2.0.

De ideale ontvanger?
Als we alles zo bekijken lijkt het of deze ontvanger dé ideale ontvanger is. Helaas is dat niet het geval. Het label ‘CanalDigitaal-goedgekeurd’ is niet zozeer een kwaliteitsaanduiding, maar een norm waar de fabrikant zich aan moet houden. Daaraan kleven niet alleen voordelen; ‘CanalDigitaal-goedgekeurd’ is ook een duidelijke beperking van de ontvanger. Zo bepaalt CanalDigitaal de zendervolgorde. Nederland 1 op positie één is natuurlijk wel mooi, maar als we geen abonnement hebben op de zender Film 1.1, zien we deze zender liever niet op voorkeursplaats 11. Toch kunnen we daar dan niets aan doen. BVN staat altijd op 14, of we dat nu leuk vinden of niet.

Zo is de ontvanger ook beperkt wat zijn zendergeheugen betreft. Een CanalDigitaal-ontvanger heeft maar een geheugen voor 999 zenders. Dit lijkt heel veel, maar de Astra1-satellietpositie heeft al meer dan 1150 kanalen. CanalDigitaal-goedgekeurd wil ook zeggen dat we afhankelijk zijn van CanalDigitaal voor de programma-informatie en functionaliteit van de ontvanger. Programma-informatie van niet-CanalDigitaal zenders ontbreekt helemaal. Alle moeite die de Duitse zenders steken in hun EPG van maar liefst zeven dagen is dus niet aan deze ontvanger besteed. Ook bepaalt CanalDigitaal dat een breedbeelduitzending van Nederland 1, 2, en 3 in zogenaamd pan&scan-mode op de tv wordt weergegeven. Dit zien we aan het ontbreken van een deel van de ondertitels bij een normale 4:3 TV. De weergave op een breedbeeld-tv klopt natuurlijk wel.

Conclusie
Een ontvanger als de Thomson TS4H is geweldig, zolang je kunt leven met de beperkingen die CanalDigitaal de fabrikant oplegt. Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen kijken vrijwel uitsluitend naar de bekende Nederlandse (of Vlaamse) zenders. Juist voor ontvangst van die zenders biedt deze ontvanger al die mooie extra’s. Een uitgebreide EPG op Nederlandse zenders, supergebruiksvriendelijk en laten we niet vergeten: superbetrouwbaar wat de kaartlezer betreft. Een ware verademing in een markt die vergeven wordt van al die aangepaste en omgebatterijde UCAS- en Conax-kaartlezers. Deze ontvanger is duidelijk niet voor de hobbyist gemaakt, maar voor de consument die gewoon ontspannen tv wil kijken zonder zich druk te hoeven maken over software, zenderlijsten, patches of wat dan ook. Wie dat wél leuk vindt, moet echt een andere ontvanger uitzoeken."
Advertentienummer: m2118621682