Het lelijke jonge eendje gaat naar zijn werk Mette Norgaard
Kenmerken
Beschrijving
Dit boek bestaat uit zes losse hoofdstukken, die elk zijn gebaseerd op een van de klassieke verhalen van H.C. Andersen. Van de uitgekozen verhalen hebben er drie een waarschuwend karakter (De nieuwe kleren van de keizer, De mestkever en De kleine dennenboom); zij laten ons zien wat de consequenties zijn als we te veel letten op de meningen, beloning en erkenning van anderen.
De andere drie verhalen zijn inspirerend van karakter (Het lelijke jonge eendje, De kabouter bij de kruidenier, en De Chinese nachtegaal); zij gaan over thema's als verlangen, evenwicht en meesterschap in datgene wat je doet. De eerste groep aspecten is overwegend praktisch en gaat over het doen, de tweede is vooral idealistisch en heeft betrekking op het zijn. De les die we hier onder meer uit moeten trekken, is dat we in geen van die twee - pragmatisme of idealisme - moeten doorschieten, omdat we onszelf dan verliezen in een blinde dadendrang of volledig geobsedeerd raken van onszelf.
U kunt dit boek op uw gemak lezen en gewoon van ieder hoofdstuk genieten. Maar u kunt er ook voor kiezen om het nader op u te laten inwerken, door na te denken over de vragen die in de tekst worden opgeroepen.
De verhalen bieden een vrolijk handvat om samen met collega's moeilijke thema's aan te snijden. Aan de hand van De nieuwe kleren van de keizer, bijvoorbeeld, kunnen we ons afvragen welke dingen 'onbespreekbaar' zijn in ons eigen team op het werk. En aan de hand van Het lelijke jonge eendje kunnen we bespreken hoe we elkaars sterke punten kunnen aanmoedigen.
Daarom geeft Mette Norgaard aan het eind van elke hoofdstuk ook enkele suggesties voor onderwerpen die in een groepsdiscussie aan de orde zouden kunnen komen.
De auteur, consultant en van origine Deense, wil mensen in hun werk helpen om zich authentiek te kunnen gedragen. Daardoor komen mensen meer in balans tussen materiële en geestelijke zaken en kunnen ze gelukkiger leven. Ze heeft daarvoor een zestal klassieke sprookjes van H.C. Andersen gekozen vanwege de boodschappen die daarin verpakt zijn. Deze bevatten een waarschuwing of een inspiratie. Na een voorwoord en inleiding behandelt zij in elk hoofdstuk een sprookje op dezelfde manier: een tekening van de hoofdpersoon, een korte inleiding met de kernvragen, een korte samenvatting, achtergrondinformatie, eigen vertaling van het gehele sprookje (met een gekleurd kader), interpretatie gerelateerd aan verscheidene werksituaties en afsluitend vragen voor zelfreflectie en collegiaal gesprek (met een gekleurde achtergrond). Door deze opbouw is het boek op diverse manieren te lezen. Een boek dat aanzet tot zelfreflectie, bestemd voor hoger opgeleide medewerkers en managers, die zich willen verdiepen.
Ir. Drs. L.B. Struijk
- snel en goed verpakt verzonden op dezelfde of de volgende werkdag
- en bij een bestelling van boven de 75,= GRATIS verzenden