Bemint R.K. Parochie “De Goddelijke Verlosser” Drachten

Bieden
Ophalen of Verzenden
Thuisbezorgd via PostNL voor € 4,25
100sinds 13 mei. '24, 06:04
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
Jaar (oorspr.)2013
AuteurFrans Boersma e.a.

Beschrijving

Bemint

Verhalen van parochianen van de R.K. Parochie “De Goddelijke Verlosser”

Voorzitter werkgroep en afname interviews: Frans Boersma
Teksten Wim Kruiper
Foto’s en archief en afname interviews: Theo de Jong
Technische ondersteuning en realisatie interviews: Co van de Bilt
Adviezen: Bert van der Wal
Vormgeving en opmaak: Corné Verschuuren, student ROC Friesepoort
Foto bewerking: Marit Porsinck, student ROC Friesepoort
Druk: Elikser Uitgeverij, Leeuwarden
Publicatiedatum 23 juni 2013
Hardcoveer
175 pagina’s met heel veel foto's
Nederlandstalig
Nieuwstaat



Het boek is uitgebracht ter ere van het 50-jarig bestaan van het kerkgebouw “De Goddelijke Verlosser”.
Het boek is gemaakt door Wim Kruiper, op basis van 50 interviews die gehouden zijn door parochielid Frans Boersma.

Interviews: ,,We hebben gedacht dat de parochianen het boek moesten vertellen. Ik heb vijftig interviews gehouden met betrokkenen. Die zijn op cd gezet en aan de hand daarvan heeft Wim Kruiper het boek gemaakt. Het is een vriendelijk boek, 175 pagina's met veel foto's'', vertelt Frans Boersma. Het bijzondere van het boek is dat het als leerproject is uitgevoerd door studenten van ROC Friese Poort. Zij hebben onder meer de lay-out voor hun rekening genomen.

Klooster: De parochie in Drachten is een bijzondere parochie. Vanaf de jaren dertig telde Drachten en omstreken een handjevol katholieke gezinnen. De mis werd gevierd in de kapel van het klooster van de Franciscanen, nu in gebruik als Museum Dr8888. De parochie maakte in de jaren vijftig van de vorige eeuw een enorme groei door. Dat kwam met name door de komst van Philips waardoor veel Brabanders in Drachten kwamen werken. Maar ook andere industrieën droegen een belangrijk steentje bij.

Bisschop: De katholieke gemeenschap groeide zo snel dat een nieuwe kerk nodig was. In 1961 werd een bouwcommissie ingesteld en in juni 1963 werd de kerk ingewijd door de eerste bisschop van Groningen, Petrus Nierman. Als bouwpastoor werd pater A.J. Ros aangesteld. Hij heeft nog jaren als pastoor de katholieke gemeenschap geleid. Het is een eerlijk boek geworden, waarbij ook de zwarte bladzijden van de parochie niet overgeslagen worden. Bijvoorbeeld de financiële problemen, waardoor er zelfs sprake was van verkoop van de kerk, en het afschaffen van het dopen van de hostie in de wijn. Dat laatste gebeurde vlak voor het vertrek van pastoor Marius Kuipers in 2005. Volgens de Bijbel is Christus aanwezig in brood en wijn. Na het dopen van de hostie in de wijn drupte er vaak wijn op de grond. ,,Men vond dat er daardoor nonchalant omgegaan werd met de gedachte aan Christus. '', legt Boersma uit. De beslissing om de hostie niet meer in de wijn te dopen, zorgde voor vertrek van een fors aantal parochianen. ,,Achteraf bezien had het wat zorgvuldiger gebracht moeten worden.''

Anekdotes: In het boek staan ook aardige anekdotes. Zoals de keer dat organist broeder Roland verhinderd was. Zuster Theodole zou hem vervangen, maar mocht als non niet door het mannenklooster lopen. Als oplossing werd gevonden dat zij via een ladder en een geopend raam bij het orgel kwam.

Kan worden opgehaald uit Sint Nicolaasga. Verzenden (via PostNL; €4,25) is ook mogelijk, maar dan zijn de verzendkosten voor de koper.
Advertentienummer: m2114480122