kroniek 50 jaar jeugdwerk in reuver offenbeek 2007

€ 5,50
Ophalen of Verzenden
450sinds 7 mar. '25, 19:50
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGelezen
Periode20e eeuw of later

Beschrijving

kroniek 50 jaar jeugdwerk in reuver offenbeek 2007
conditie gelezen zie foto s en oordeel zelf
bieden vanaf afhaalprijs 5,50 euro.
verzenden  en risico kk.
.
























Reuver (Limburgs: De Ruiver) is een dorp in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg dat deel uitmaakt van de gemeente Beesel. Het heeft ongeveer 11.005 inwoners, met een bevolkingsdichtheid van 746 inw./km².
Reuver ligt tussen de Maas en de grens met Duitsland. Reuver wordt verder ontsloten door de A73.
Naam
Reuver, de jongste kern binnen de schepenbank Beesel en Belfeld, werd voor het eerst genoemd in 1547. De naam is afgeleid van herberg De Rover, een middeleeuwse benaming voor roofvogel. In latere akten werd de herberg, vermoedelijk voorzien van een uithangbord met daarop een adelaar, door reizigers ook wel aangeduid als 'Aquila' en 'la Noire Aigle'.

In het plaatselijke dialect wordt het dorp De Ruiver genoemd (mét lidwoord). Men zegt gewoonlijk niet inne Ruiver, maar oppe Ruiver.[2]

Geschiedenis
Het dorp is in de middeleeuwen ontstaan op een kruising van wegen, namelijk de weg tussen Venlo en Roermond en een handelsroute tussen Antwerpen en Keulen. Vóór die tijd was er wel al verspreide bewoning in de oudere buurtschappen Leeuwen en Offenbeek. Reuver behoorde vanaf het ontstaan tot het Ambt Montfort en vanaf 1716 tot Staats-Opper-Gelre. In 1830 werd Reuver een zelfstandige parochie. Door de keramische industrie (dakpannen en greswaren) werd het aanzienlijk groter dan Beesel: het heeft tegenwoordig 4,5 maal zoveel inwoners.

In de 16e eeuw en 17e eeuw werd ten noorden van het dorp de Bentheimerschans (Brigittenschans) opgericht en ten westen de Lommerschans om bescherming te bieden in gevaarlijke tijden.

Bezienswaardigheden
De Sint-Lambertuskerk, van 1878-1880.
Het Rijksbeschermd gezicht Ronkenstein, met de Ronckensteinsmolen
De Sint-Lambertuskapel, van 1845 en 1899.
Heilig Hartbeeld, aan Pastoor Vranckenlaan, van 1925
Heilig Hartklooster, aan Pastoor Vranckenlaan, uit 1891.
Onze-Lieve-Vrouw-van-Troostkapel
Sint-Antoniuskapel
Sint-Barbarakapel in Offenbeek

Ronkenstein, voormalige watermolen
Reuver ligt op het middenterras van de Maas, op een hoogte van ongeveer 24 meter. De kom van Reuver en Offenbeek wordt in het noorden begrensd door de in de Maas uitmondende Schelkensbeek, waarvan de vallei gekenmerkt wordt door broekbos. Ten noordwesten van Reuver vindt men nog enkele rivierduinen en het laagterras (Maasveld). Ten zuidwesten ligt op enkele rivierduinen het natuurgebied de Lommerbergen.

Naar het oosten toe vindt men een verkaveld land- en tuinbouwgebied en, vrijwel direct na de Duitse grens, een steilrand naar het hoogterras, dat bedekt wordt door het Brachter Wald, een uitgestrekt bosgebied met hoogten tot meer dan 60 meter. Hier loopt ook het Pieterpad.

Economie
De greswarenfabriek nabij de buurtschap Offenbeek, die gesticht was in 1899, werd begin 21e eeuw gesloten. Ook bestond in Reuver de Verfwaren- en Japanlakfabriek "Reuverine", welke in 1918 werd opgericht aan Rijksweg-Noord 53. Deze fabriek begon in een huis van omstreeks 1840, waaraan in 1930 een gebouw met sheddaken werd toegevoegd. De directeurswoning van deze fabriek, aan Rijksweg-Noord 51, werd gebouwd in 1902 en ontworpen door Caspar Franssen.

Tegenwoordig zijn er in Reuver twee bedrijventerreinen: Roversheide (ruim 36 ha) en Molenveld (24 ha). Deze terreinen bevatten vooral lichte bedrijvigheid. Ten zuidwesten van Reuver ligt een bungalowpark, De Lommerbergen genaamd.



































De Windjbuujels Ruiver oppe ruiver
Advertentienummer: m2243102988