De laatste eeuw van Indië (J.A.A. van Doorn)

Bieden
Verzenden
613sinds 4 mei. '24, 18:18
Deel via
of

Kenmerken

Jaar (oorspr.)1995
Productnummer (ISBN)9789035113510
Periode20e eeuw of later
ConditieGelezen
AuteurJ.A.A. van Doorn

Beschrijving

De laatste eeuw van Indië (J.A.A. van Doorn)

 

Ontwikkeling en ondergang van een koloniaal project

 

Halverwege de vorige eeuw werd Nederlands-Indië de onafhankelijke republiek Indonesië. Van een overzees gebiedsdeel van Nederland tot een onafhankelijke Aziatische staat. De schok van de afscheiding is in Nederland nooit geheel verwerkt. Nog steeds vraagt men zich af waarom de breuk niet werd voorzien en verbaast men zich over de gewelddadigheid waarmee Nederland reageerde op een vrijheidsstreven dat men zelf had opgeroepen en bevorder. Maar wat was Indië eigenlijk? Het oude geschiedbeeld voldoet al decennia niet meer en het nieuwe Indocentrische beeld biedt geenszins een bevredigend alternatief.

 

De laatste eeuw van Indië, de studie van Van Doorn waarin een poging wordt gedaan het wezen van Indië te doorgronden. De auteur hanteert een verspringend perspectief, waarbij de moderne geschiedenis van Nederlands-Indië vanuit verschillende gezichtspunten wordt benaderd: als geschiedenis van een overzees project en van een koloniale samenleving, als een poging tot westerse staatsopbouw en bewuste natievorming, en ten slotte als een speelveld van kapitalistische initiatieven en technische prestaties. De eindstrijd van de kolonie en de weinig onderzochte benarde positie van de Indische planters krijgen in dit boek afzonderlijke aandacht.

 

De emeritus-hoogleraar sociologie Van doorn, Indië-veteraan en gefascineerd door Indië, heeft sinds 1980 een aantal verspreide stukken gepubliceerd over de geschiedenis van Nederlands-Indië 1850-1950. Dit boek bundelt, in bewerkte vorm, acht ervan; met twee nieuwe is een geheel ontstaan, waarin Van Doorn sociologisch-historisch kenmerken en structuur beschrijft en analyseert van de koloniale maatschappij, met al zijn paradoxen en historische strijdpunten zoals de rol van ambtenaren, technocraten en bedrijfsleven, de raciale scheidslijnen, de houding van de inheemse massa en ten slotte het dekolonisatiedebacle (1945-49). Zijn boek is erudiet, prikkelend, belangrijk en goed geschreven. Zijn visie op Indië als 'koloniaal project' zal ongetwijfeld veel besproken en aangehaald worden en blijven. Met verklarende woordenlijst, verantwoording, noten (48 p.) en registers.

 

Paperback, 370 pag., geïllustreerd, register

Uitg. Bert Bakker, 1995

ISBN 9789035113510

 

 

· Alleen verzenden, niet ophalen

· Op biedingen die te laag zijn wordt niet gereageerd

· Op biedingen die acceptabel zijn wordt snel gereageerd

· Boeken worden na ontvangst van betaling meteen verstuurd

Advertentienummer: a1501331881