Arm en rijk aan tafel. Tweehonderd jaar eetcultuur in België
Kenmerken
Beschrijving
Arm en rijk aan tafel. Tweehonderd jaar eetcultuur in België
(Peter Scholliers)
Dit boek gaat over worst, taart, faro, masteluinbrood, chateau Lafitte, ajuinsaus, tarbot, groentekrans, friet en nog veel meer soorten voedsel en drank.
Het schetst wie wat at, wanneer en waarom, hoe er werd gekookt en wat de voeding kostte.
Het boek verzamelt informatie uit de (keuken)archieven van Leopold II, uit ongekende rapporten over de honger rond 1920 en uit enquêtes over de cola-consumptie van de Vlaamse jeugd in 19560.
Voeding van (zeer) arm en (zeer) rijk wordt geplaatst tegen het decor van de grote en kleine maatschappelijke veranderingen van 1800 tot vandaag.
De diepe kloof (1800 – 1870)
Nieuwe rijkdom en nieuwe armoede
Het dagelijks karakter van de honger
Dec dagelijkse verzadiging en het schitterende feest
Revolutie in de voeding
Landbouw, nijverheid en arbeid veranderen
Arbeidskracht, productiviteit en voeding
Uitgekiende smaak en burgerlijk genot
Amerikanisme en Fordisme
Consumptiekracht en economische belangen
Een wereld van verschil
Voeding en ongelijkheid
Paperback, 288 pag., geïllustreerd, register
Uitg. Epo/BRTN, 1993
ISBN 9064457263/9051140320
Alleen verzenden, niet ophalen
Op biedingen die te laag zijn wordt niet gereageerd
Op biedingen die acceptabel zijn wordt snel gereageerd
Boeken worden na ontvangst van betaling meteen verstuurd