MASSIMO BOTTURA: De Kunst van de ITALIAANSE KEUKEN

€ 27,50
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 6,50
200sinds 16 apr. '24, 14:13
Deel via
of

Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw
KeukenItalië

Beschrijving

Al mijn boeken en CD's hebben een VASTE prijs.
Op lagere biedingen wordt daarom niet gereageerd.

MASSIMO BOTTURA: De Kunst van de ITALIAANSE KEUKEN

Massimo Bottura:
“Italië is een land waar culinaire identiteit al op jonge leeftijd wordt gevormd. Voor mij was het absolute noodzaak om een stap terug te doen wilde ik verder komen. Een beetje oneerbiedigheid, zelfspot en ironie hielpen me de afstand te vinden die ik nodig had om de dingen in een ander perspectief te zien. Tijdens een bezoek aan vrienden in Los Angeles in de zomer van 2001 zag ik een ingelijste spreuk in hun keuken hangen: `Vertrouw nooit een magere Italiaanse kok.' Ik vroeg me af: zal men ooit vertrouwen dat ik de Italiaanse keuken naar de eenentwintigste eeuw breng? Onwaarschijnlijk. Toch kun je me vertrouwen.

Dit is een kookboek, al oogt het misschien niet zo, waarin we de Italiaanse keuken met een kritisch oog bekijken, niet met nostalgische weemoed. Fotograaf Stefano Graziani heeft het lawaai in de keuken en in mijn hoofd vastgelegd. Zijn foto's hebben de momenten gevangen waarmee onze dagen gevuld zijn als we schoonmaken, hakken, inschenken, bakken en onze gasten eten voorschotelen. Ze beschrijven ook mijn innerlijke wereld; we moeten allemaal toch ergens onze rijkdom kwijt. In de loop der tijd zijn mijn referentiepunten in een schrift beland, mijn boek vol inspiratie. Een paar bladzijden zijn gefotografeerd voor dit boek. Ik voeg steeds nieuwe bladzijden toe en scheur er oude uit. Het ontwikkelt zich constant. Deze foto's vertellen wat er buiten de keuken gebeurt, in mijn hoofd en in mijn eigen wereld.
Stefano's collega Carlo Benvenuto heeft zich op de wereld buiten de herrie en de chaos van de keuken gericht: een blik vanaf de tafel. Zijn foto's, gemaakt met een Hasselblad, zijn genomen in de milliseconde stilte die over elk bord valt vlak voordat je gaat eten — een stilte die daarna voor altijd verdwijnt.

De verhalen over de recepten vertellen de context van de bekende en geliefde klassieke traditionele gerechten. Ze gaan in op de ingrediënten die de ruggengraat vormen van Italië en op de rol van de schone kunsten in de keuken. De recepten vormen een woord en weerwoord op cyclische ideeën, nemen geen vaste punten op de tijdbalk in. Ze staan niet in chronologische volgorde en zijn ook niet gerangschikt naar gang, maar zijn gegroepeerd in hoofdstukken die de ontwikkeling van onze ideeën beschrijven — vanaf het eerste begin dat we met traditie speelden en de rustieke wortels van de Italiaanse keuken ontdekten, tot de conceptuele veranderingen die later kwamen. Het laatste hoofdstuk is de som van alle delen. Het is een denkbeeldige rondreis door Italië, met de titel `Kom met me mee naar Italië'.
Met elk recept hebben we getracht het beste uit het verleden naar de toekomst te tillen. We hebben onze culinaire tradities zo ver opgerekt dat ze bijna verdwijnen, maar uit chaos ontstaat — zeer tot onze verbazing — steeds een nieuwe orde. In dit boek hoop ik niet alleen het verhaal te vertellen van een kok en een restaurant die een plekje op de kaart veroverden, maar ook een portret te schilderen van de Italiaanse keuken, gezien van tien kilometer afstand.”

Gebonden hardcover uitgave van Phaidon/Terra, 2014, 302 pag.
Uitstekende staat
Verzendkosten 6,50 (pakketpost)
Ophalen mogelijk.
VASTE prijs € 27,50 excl.
Advertentienummer: m2104852407