Kenmerken
Beschrijving
Verzenden: 3,75 euro / Of 3,25 euro naar een ophaalpunt van DHL.
Verzenden: 4,30 euro / Of 3,80 euro naar een ophaalpunt van DHL.
Volledige titel: De smaak van het verleden. De Franse keuken van 1300 tot 1789.
Voedselkunde op universitair niveau!
Superboeiend boek op het snijvlak tussen geschiedenis en kookkunst. Zowel geschikt voor de echte liefhebber van de Franse keuken die alles daar over wil weten als voor de lezer die graag meer wil weten over de Franse maatschappij, etiquette en gebruiken zoals zij zich eeuwenlang voor deden in Frankrijk. De geschiedenis van het Franse eten en de geraffineerde smaak van adel en bourgoisie begint in 1300, dus de middeleeuwen en loopt tot aan de Franse revolutie.
Men leest alles over beschikbare producten, de markten en de gilden. Over het langzamerhand via handel en wereldkennis verschijnen van nieuwe ingredienten en kruiden en ook over de export van de Franse keuken naar Europa middels bekende chefs, een fenomeen dat tot op de dag van vandaag stand houdt.
Achterkant kaft: De Franse keuken van 1300 tot 1789
'Wat! Alweer een over koken? zal de lezer wellicht zeggen. Sedert een aantal jaren wordt het publiek overspoeld door een ware vloedgolf van dergelijke geschriften,' Deze zo modern aandoende opmerking stamt niet uit de 21e eeuw, maar is te vinden in het Manuel des officiers de bouehe, een culinaire gids uit 1759. Er blijkt duidelijk uit hoe rijk het culinaire leven toentertijd al was. Van het luisterrijke en bonte laatmiddeleeuwse banket tot aan het intieme souper van de Franse Revolutie maakte de gastronomie dan ook een grote ontwikkeling door, die door Barbara Ketcham Wheaton in DE SMAAK VAN VERLEDEN wordt beschreven. In dit boek schetst zij de geschiedenis van de haut cuisine en de cuisine bourgeoisg. Ze richt zich daarbij evenzeer op sociaal-historische als op culinaire aspecten, zodat zowel de historicus als de fijnproever aan hun trekken komen. De auteur heeft bovendien een groot aantal recepten opgenomen die de lezer in staat stellen de evolutie van de Franse kookkunst ook in de keuken en op tafel te volgen. Zo maak je bijvoorbeeld 'asperges vermomd als erwten'. Neemkleine asperges; snijd de punten in stukjes van het formaat van erwten; was ze goed en dompel ze twee tot drie keer in kokend water; laten uitlekken en op het vuur zetten met een behoor- lijke klont boter, een boeket van peterselie, sjalotjes, een kruidnagel en een beetje bonekruid; voeg er een mespunt meel aan toe; giet er bouillon bij met een beetje suiker en zout; laten koken en indikken; afmaken met een mengsel van eigeel en room. Uit Les soupers de la cour (1755).
Boek: Tweedehands en gelezen. Van buiten in bijna nieuw staat. Echt minimale slijtage aan de kaft, nauwelijks zichtbaar. Geen namen, inscripties, vlekken of vouwen in het boek.
Format: Dikke groot formaat soft cover met geplastificeerde kaft.
Nederlandstalig, 384 bladzijden
Uitgegeven: Eerste uitgave was bij de University of Pennsylvania Press in 1983. Dit is de Nederlandse vertaling door Koen van Gulik. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam. 1988. Eerste druk.
Zoals altijd op te halen in Groningen. Eventueel lokaal te bezorgen of te verzenden. let op: Verzenden op risico van de ontvanger.
Zoals altijd op te halen in Groningen. Eventueel lokaal te bezorgen of te verzenden. Let op: Verzenden op risico van de ontvanger.
Verzenden: 4,30 euro / Of 3,80 euro naar een ophaalpunt van DHL.
Volledige titel: De smaak van het verleden. De Franse keuken van 1300 tot 1789.
Voedselkunde op universitair niveau!
Superboeiend boek op het snijvlak tussen geschiedenis en kookkunst. Zowel geschikt voor de echte liefhebber van de Franse keuken die alles daar over wil weten als voor de lezer die graag meer wil weten over de Franse maatschappij, etiquette en gebruiken zoals zij zich eeuwenlang voor deden in Frankrijk. De geschiedenis van het Franse eten en de geraffineerde smaak van adel en bourgoisie begint in 1300, dus de middeleeuwen en loopt tot aan de Franse revolutie.
Men leest alles over beschikbare producten, de markten en de gilden. Over het langzamerhand via handel en wereldkennis verschijnen van nieuwe ingredienten en kruiden en ook over de export van de Franse keuken naar Europa middels bekende chefs, een fenomeen dat tot op de dag van vandaag stand houdt.
Achterkant kaft: De Franse keuken van 1300 tot 1789
'Wat! Alweer een over koken? zal de lezer wellicht zeggen. Sedert een aantal jaren wordt het publiek overspoeld door een ware vloedgolf van dergelijke geschriften,' Deze zo modern aandoende opmerking stamt niet uit de 21e eeuw, maar is te vinden in het Manuel des officiers de bouehe, een culinaire gids uit 1759. Er blijkt duidelijk uit hoe rijk het culinaire leven toentertijd al was. Van het luisterrijke en bonte laatmiddeleeuwse banket tot aan het intieme souper van de Franse Revolutie maakte de gastronomie dan ook een grote ontwikkeling door, die door Barbara Ketcham Wheaton in DE SMAAK VAN VERLEDEN wordt beschreven. In dit boek schetst zij de geschiedenis van de haut cuisine en de cuisine bourgeoisg. Ze richt zich daarbij evenzeer op sociaal-historische als op culinaire aspecten, zodat zowel de historicus als de fijnproever aan hun trekken komen. De auteur heeft bovendien een groot aantal recepten opgenomen die de lezer in staat stellen de evolutie van de Franse kookkunst ook in de keuken en op tafel te volgen. Zo maak je bijvoorbeeld 'asperges vermomd als erwten'. Neemkleine asperges; snijd de punten in stukjes van het formaat van erwten; was ze goed en dompel ze twee tot drie keer in kokend water; laten uitlekken en op het vuur zetten met een behoor- lijke klont boter, een boeket van peterselie, sjalotjes, een kruidnagel en een beetje bonekruid; voeg er een mespunt meel aan toe; giet er bouillon bij met een beetje suiker en zout; laten koken en indikken; afmaken met een mengsel van eigeel en room. Uit Les soupers de la cour (1755).
Boek: Tweedehands en gelezen. Van buiten in bijna nieuw staat. Echt minimale slijtage aan de kaft, nauwelijks zichtbaar. Geen namen, inscripties, vlekken of vouwen in het boek.
Format: Dikke groot formaat soft cover met geplastificeerde kaft.
Nederlandstalig, 384 bladzijden
Uitgegeven: Eerste uitgave was bij de University of Pennsylvania Press in 1983. Dit is de Nederlandse vertaling door Koen van Gulik. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam. 1988. Eerste druk.
Zoals altijd op te halen in Groningen. Eventueel lokaal te bezorgen of te verzenden. let op: Verzenden op risico van de ontvanger.
Zoals altijd op te halen in Groningen. Eventueel lokaal te bezorgen of te verzenden. Let op: Verzenden op risico van de ontvanger.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Groningen
19x bekeken
0x bewaard
Sinds 11 dec '25
Advertentienummer: m2344017876
Populaire zoektermen
Kookboekenoude kookboekenvol smaak allerhandetime life kookboekenslowcooker kookboekenkookboeken gezochtoude kookboekenindische kookboekenkookboekenindonesische kookboekenjumbo kookboekenkookboekenkookboeken gezochtde smaak van decemberekrar kapstok in Woonaccessoires | Kapstokkenvalkyrie in Motoren | Hondaseiko auto relay in Horloges | Herenbm350 in Steigerstesla gemini in Banden en Velgenroland e15 in Keyboardsjacht in Antiek | Wandborden en Tegelsmisslag 2 euro in Munten | Europa | Euromuntenwii met harde schijf in Spelcomputers | Nintendo Wiifietsen lobith in Fietsaccessoires | Fietskleding