Omgevingsrecht in gebiedsontwikkeling: verder met een

€ 38,00
Ophalen of Verzenden
61sinds 20 mar. '25, 22:26
Deel via
of

Beschrijving

Titel: Omgevingsrecht in gebiedsontwikkeling: verder met een multidisciplinaire aanpak

Schrijver: Prof. mr. dr. M.N. Boeve

Bindingswijze: Hardcover

EAN: 9789463150934

Conditie: Goed

Let op: Hieronder staat een algemene beschrijving van hoe wij onze conditietypes classificeren. Als u een nauwkeuriger beeld wilt of specifieke vragen heeft, stuur ons dan een bericht en we kijken het graag voor u na.

Conditie-omschrijvingen:
- Als Nieuw: Nauwelijks gebruikssporen, bijna als nieuw.
- Goed: Kan lichte gebruikssporen vertonen, zoals wat verkleuring of een naam op de schutbladen, maar doorgaans geen onderstrepingen of aantekeningen in de tekst.
- Redelijk: Boek in redelijke staat. Kan gebruikssporen vertonen, zoals verkleuring, leesvouwen in de rug, onderstrepingen, aantekeningen, lichte vervuiling aan de randen, ezelsoren of een kromme rug.
- Nieuw: Boek is nieuw.

Beschrijving:

Nederland staat voor grote opgaven In de fysieke leefomgeving. Voorbeelden zijn het aanpakken van het woningtekort, de klimaatadaptatie en de transitie naar een circulaire gebouwde omgeving. Bij concrete gebledsontwikkelingen komen de verschillende opgaven samen. Van het omgevingsrecht wordt onder meer verwacht dat het deze opgaven faciliteert, Maar de werking van het omgevingsrecht in de praktijk Is tot op zekere hoogte onvoorspelbaar. Wetgeving alleen kan de noodzakelijke transities niet bewerkstelligen. Samenwerking tussen disciplines is noodzakelijk. Daarop richt deze bundel zich.

De start van de nieuwe leerstoel Omgevingsrecht in gebiedsontwikkeling aan de TU Delft is de aanleiding voor een verkenning van verbinding tussen het omgevingsrecht en andere disciplines. Deze bundel bevat bijdragen met een multidisciplinaire blik op een omgevingsvraagstuk. Het boek bevat 15 hoofdstukken die zijn geschreven door duo's van auteurs; een jurist en een beoefenaar van een andere discipline. Samen reflecteren zij op de praktijk, de mogelijkheden van de Omgevingswet en de leerpunten van een multidisciplinaire verkenning van het betreffende vraagstuk. Daarmee verkrijgt de lezer inzicht in de kansen van multidisciplinaire samenwerking voor het in de titel van dit boek genoemde ‘verder’ komen met het omgevingsrecht in gebiedsontwikkeling.

Deze bundel is bedoeld voor allen die zijn geïnteresseerd in de verbinding tussen omgevingsrecht en andere disciplines met het oog op de werking van het omgevingsrecht in de praktijk.

Sinds het vertrek van minister Blok in 2017 als minister van Wonen staat het woningmarktvraagstuk prominent op de politieke agenda en is het een dankbaar onderwerpvoor de media die superlatieven te kort komt om de huidige problematiek te beschrijven. Woningmarktcrisis en woningmarktramp zijn slechts twee voorbeelden van dezeuitingen. De omvangrijke publieke aandacht is des te opmerkelijker gezien het feit datminister Blok bij zijn afscheid verklaarde dat wat hem betreft de woningmarkt af was ener ook geen specifieke minister voor dit beleidsterrein meer nodig was. Ook het tekort aan woningen speelde tot die tijd geen enkele rol in de politieke discussie. Enkele jarendaarvoor wezen belangrijke nationale adviseurs zoals de Rijksbouwmeester in 2013 zelfs
op een mogelijk overschot aan woningen en adviseerde de regering om het bouwtempo fors te verlagen omdat er anders in de nabije toekomst leegstand zou ontstaan. Een vergelijkbaar advies verscheen in 2014 van het Planbureau voor de leefomgeving. Dit adviesorgaan stelde voor om terughoudend te zijn met de bouw van nieuwe woningen en de bouw meer te richten op specifieke segmenten en woningvervanging. Geheel in deze lijn was eerder in 2013 het Ministerie van VROM al ontmanteld. Geconcludeerd kan worden dat het beeld over de woningmarkt in een korte tijd volledig is gekanteld.
Voor een consistente beleidsontwikkeling is deze plotselinge verandering van inzichten uiteraard lastig. Het beleidsproces is immers stroperig en kost veel voorbereidingstijd. Bovendien woedt er onder deskundigen nog een ferme polemiek over de ernst van de situatie en deels hier aan gekoppeld ook over de gewenste beleidsinterventies.2 In deze bijdrage staan we allereerst stil bij de achtergronden van deze gewijzigde context; hoe kon in een korte tijd het woningtekort zo fors oplopen? In het tweede deel komen de oplossingen aan bod. Hierbij worden drie oplossingsrichtingen aangehouden; verhoging van de woningproductie, een betere inzet van de bestaande woningvoorraad en de ontwikkeling van een flexibele schil op de woningmarkt. Deze worden zowel vanuit een economische, bestuurskundige als juridische invalshoek aangevlogen.

Advertentienummer: a1511917336