Oorlogsdocumentatie 40-45
Beschrijving
Titel: Oorlogsdocumentatie '40-'45
Bindingswijze: Paperback
EAN: 9789060119624
Conditie: Redelijk
Let op: Hieronder staat een algemene beschrijving van hoe wij onze conditietypes classificeren. Als u een nauwkeuriger beeld wilt of specifieke vragen heeft, stuur ons dan een bericht en we kijken het graag voor u na.
Conditie-omschrijvingen:
- Als Nieuw: Nauwelijks gebruikssporen, bijna als nieuw.
- Goed: Kan lichte gebruikssporen vertonen, zoals wat verkleuring of een naam op de schutbladen, maar doorgaans geen onderstrepingen of aantekeningen in de tekst.
- Redelijk: Boek in redelijke staat. Kan gebruikssporen vertonen, zoals verkleuring, leesvouwen in de rug, onderstrepingen, aantekeningen, lichte vervuiling aan de randen, ezelsoren of een kromme rug.
- Nieuw: Boek is nieuw.
Beschrijving:
Hoe kan nationalisme leiden tot zowel verzet als collaboratie? De bekende publicist Arnold Heumakers beantwoordt deze vraag aan de hand van een groep studenten rond het blad Citadel. Gerard Aalders belicht de merkwaardige ontwikkelingen rond de zuivering van mr. L. Einthoven, de eerste chef van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. De Israëlische historicus Joël Fishman portretteert Gesina van der Molen, voormalig verzetstrijdster en voorzitter van de Commissie Oorlogs Pleegkinderen. Verder in dit jaarboek: Agnes Dessing over Engelandvaarders; Marianne Braun over de lotgevallen van Josepha Kolkman en M. Croes over het optreden van de SD in Limburg. E.E. Tricht-Keesing, RIOD-medewerkster van het eerste uur, belicht de prille beginjaren van de Indische Afdeling van het instituut. In de vaste rubrieken ondermeer: een indringend foto-essay van Sam Presser over de na-oorlogse interneringskampen in Nederland; kleine, onbekende oorlogsarchieven; het 'zusterinstituut' in Wenen, en een polemisch portret van historicus Martin Gilbert.