De verdediging
Beschrijving
Titel: De verdediging
Schrijver: Fridolin Schley
Bindingswijze: Paperback
EAN: 9789028452534
Conditie: Goed
Let op: Hieronder staat een algemene beschrijving van hoe wij onze conditietypes classificeren. Als u een nauwkeuriger beeld wilt of specifieke vragen heeft, stuur ons dan een bericht en we kijken het graag voor u na.
Conditie-omschrijvingen:
- Als Nieuw: Nauwelijks gebruikssporen, bijna als nieuw.
- Goed: Kan lichte gebruikssporen vertonen, zoals wat verkleuring of een naam op de schutbladen, maar doorgaans geen onderstrepingen of aantekeningen in de tekst.
- Redelijk: Boek in redelijke staat. Kan gebruikssporen vertonen, zoals verkleuring, leesvouwen in de rug, onderstrepingen, aantekeningen, lichte vervuiling aan de randen, ezelsoren of een kromme rug.
- Nieuw: Boek is nieuw.
Beschrijving:
**** NRC Handelsblad:
'Een universele roman over de houdbaarheid van ieders fatsoen in tijden van oorlog en crisis.'
Hoe moet een zoon zijn vader verdedigen die een gruwelijk regime heeft gediend?
Tijdens de processen van Neurenberg behoort rechtenstudent Richard von Weizsäcker tot het verdedigingsteam van zijn vader, die in de beklaagdenbank zit. Ernst von Weizsäcker was staatssecretaris van Buitenlandse Zaken onder Von Ribbentrop en vanaf 1943 Duits ambassadeur bij het Vaticaan. Richard is zijn jongste zoon, voor wie het proces een gelegenheid is toenadering te zoeken tot zijn altijd op afstand gebleven vader. Maar hij komt er niet omheen ook zijn vaders schuld aan de terreur van het naziregime onder ogen te zien.
Jaren later zal Richard von Weizsäcker als bondspresident op 8 mei 1985 een baanbrekende toespraak houden ter gelegenheid van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarin noemt hij dat einde geen nederlaag, maar juist een moment van bevrijding en stelt hij de misdaden van de nazi's meedogenloos aan de kaak.
Met een scherp oog voor de historische context weet Fridolin Schley de tweestrijd en verwarring van de jonge Richard von Weizsäcker te vangen.
'Fascinerende roman.' Beatrice de Graaf, NRC Handelsblad
'Een geserreerd verhaal dat aan de ene kant dicht bij de feiten en bronnen blijft en waarin Schley aan de andere kant volop gebruikmaakt van de mogelijkheid die hij als romanschrijver heeft om te speculeren en te analyseren. Het resultaat is indrukwekkend.' Süddeutsche Zeitung
'Schley onderzoekt indringende kwesties als plicht, verantwoordelijkheid en schuld. Een imposante, taalkundig virtuoze roman.' Uwe Timm, auteur van onder meer Mijn broer bijvoorbeeld en Icarië
'De auteur confronteert ons in deze adembenemend compacte roman met de periode waarin wetende mensen in Duitsland zogenaamd onwetend werden.' Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung