Zenit - Sterrenkunde - Weerkunde - Ruimteonderzoek

Bieden
Verzenden
Verzenden voor € 3,70
70sinds 15 apr. '24, 18:11
Deel via
of

Kenmerken

ConditieGelezen

Beschrijving

De ontstuitbare honger van actieve melkwegstelsels
Hun benamingen zijn even mysterieus als bekend: quasars, radiostelsels, blazars, Syfert-stelsels. Gezamelijk worden ze ook wel 'actieve melkwegstelsels' genoemd, een naam die verwijst naar hun opmerkelijke gedrag, dat al sinds hun ontdekking om een verklaring vraagt. Iets in deze stelsels produceert enorme hoeveelheden energie. Het zijn niet de sterren. Maar wat dan wel? 'Actieve' stelsels hebben blijkbaar iets dat 'normale' stelsels niet hebben.

Nieuw tijdperk voor infrarood-sterrenkunde aangebroken
Over twee jaar zal NASA een record kwijt zijn: het Europese ruimteagentschap ESA zal dan de grootste ruimtetelescoop in bedrijf hebben. Deze Herschel-ruimtetelescoop zal met zijn 3,5-meter spiegel gedurende minmaal drie jaar het infrarode en submillimeter-heelal gaan verkennen. Maar infrarood-sterrenkundigen moeten al eerder aan de slag, want op 21 februari werd de Japanse infrarood-satelliet Akari (voorheen Astro-F) met succes in een baan om de aarde gebracht.

Neutrino's: vreemde deeltjes worden steeds vreemder
Per seconde schieten enkele tientallen miljarden deeltjes door ons heen met een snelheid die bijna gelijk is aan die van het licht. Toch merken we daar niets van: dodelijk zijn de deeltjes - neutrino's geheten - blijkbaar niet. Maar ze hebben bijzondere eigenschappen, waar natuur- en sterrenkundigen zich decennialang het hoofd over gebroken hebben. Na veertig jaar diende zich eindelijk een desperate maar eenvoudige oplossing aan: neutrino's kunnen van gedaante veranderen.

Somber, maar niet saai
Als hogedrukgebieden het weer bepalen, vinden veel weerkundigen dat maar saai: er gebeurt niets, er verandert niets en er valt weinig te vertellen. Het sombere weer van begin februari 2006 vormde hierop echter een gunstige uitzondering. De temperatuurtegenstellingen tussen de lucht bij het aardoppervlak en die op enkele honderden meters hoogte waren namelijk opmerkelijk groot. Bovendien viel er sneeuw uit een slechts enkele honderden meters dikke mist- en wolkenlaag.

verzendkosten 3,70, bod kk
Advertentienummer: m2104587868