Hollandsche Autobus Onderneming HABO- Noordscharwoude 1932

€ 30,00
Verzenden
Verzenden voor € 4,50
210sinds 22 apr. '25, 08:54
Deel via
of

Kenmerken

TypeAandeel
Periode1920 tot 1950

Beschrijving

Buslijnen / Reisbureau. Hollandsche Auto-Bus onderneming, die gevestigd was in het nieuwe garage- en kantoorpand van de HABO aan de Stationsweg 37b in Alkmaar .

Naam: Hollandsche Autobus Onderneming
Type: aandeel op naam van Johann Friedrich Wilken te Alkmaar
Nominaal: f 1000
Plaats: Noordscharwoude
Uitgiftedatum: 1932
Coupons: Ja
Kwaliteit: VF+, ongevouwen

Door de ingrijpende economische crisis die ontstond na de beurskrach op 24 oktober 1929 in Amerika was er in de eerste helft van de dertiger jaren een sterke teruggang in onze economie met een onvermijdelijke invloed op het al dan niet overleven van de vele kleine autobusondernemingen. De behoeften tot samenwerking/samengaan van ondernemingen werd steeds sterker en ook noodzakelijker.

Mede door de al eerder genoemde affaire met betrekking tot de concessieaanvrage van de N.V. ATO, ontstonden er in 1931 oriënterende gesprekken over mogelijk samenwerken/samengaan tussen de bedrijven;

Fa. Keetman en Schoorl – Winkel
• (1925: Fa. Rus en Zomer – Heerhugowaard overgenomen).
• (1927: Fa. J. Biersteker - D. Jonker - Nieuwe Niedorp overgenomen).
Fa. Kok, Tuinman en Wilken – Noord-Scharwoude/ Alkmaar.
G. Boon - Medemblik
P. Deutekom Azn - Schagen.
Fa. A. Spoor - E. Spaans - Harenkarspel
• (1931: G.Ligthart - Zijdewind overgenomen).
• (1932: W.Busker en Quax - Zijdewind overgenomen).
C. Pijper - Spanbroek

Het eindresultaat van deze gesprekken was de oprichting van de
N.V. HABO - Noord Scharwoude op 11 juni 1932, door de bovengenoemde deelnemende bedrijven. Geplaatst kapitaal: fl. 100.000,— Directie : P. Kok - ondernemer te Noord-Scharwoude. J. Tuinman - ondernemer te Alkmaar. G. Boon - ondernemer te Medemblik. W. Keetman Jr. - ondernemer te Winkel. Commissarissen: J. Wilken - ondernemer te Alkmaar. J.S. Schoorl - ondernemer/veehouder te Barsingerhorn. A. Kooy - ondernemer/carrosseriebouwer te Oudkarspel. De verleende concessies van de genoemde deelnemende bedrijven werden door Gedeputeerde Staten ingetrokken.

Een nieuwe concessie werd verleend voor het uitvoeren van de navolgende lijnen: 1. Schagen - Valkkoog - Sint Maarten - Stroet - Dirkshorn - Oudkarspel – Noord- Scharwoude – Zuid-Scharwoude - Broek op Langedijk - Sint Pancras – Koedijk - Alkmaar (15 diensten per dag). 2 Medemblik - Almersdorp - Lambertschaag - Aartswoud - Gouw - Hoogwoud Langereis - Veenhuizen - Verlaat – Noord-Scharwoude - Oudkarspel -Kalverdijk - Warmenhuizen - Schoorldam - Schoorl - Groet - Camperduin (7 diensten per dag). 3. Stadsdienst gemeente Alkmaar, onder de naam C.V. Stadsverkeer (van 1938 tot 1 januari 1942). Mede door de moordende concurrentie tijdens de crisisjaren werd door de rijksoverheid eind dertiger jaren ingegrepen door middel van de Wet Autovervoer Personen (afgekort W.A.P.). De uitvoering van de wet werd toevertrouwd aan de Commissie Vergunningen Personen vervoer (C.V.P.), met als uitgangspunt de vorming van krachtige streekvervoerbedrijven. Dat wilde zeggen het samenstellen van busmaatschappijen binnen een door de commissie vastgesteld gebied, die zowel winstgevende als verliesgevende lijnen bedienen. Op deze manier probeerde de overheid het personenvervoer weer gezond te maken. Ook de Spoorwegen, toen al volledig in handen van de Staat, droeg haar steentje bij door het opheffen van lokale spoorlijnen en stations (sinds 1929: 1223 km. spoorlijn opgeheven en 646 stations gesloten). De C.V.P. wees bustrajecten toe, die dezelfde plaatsen bedienden als de spoorwegen, aan dochters van de N.S. of ondernemingen die met de N.S. samenwerkten. Hierdoor werd een halt toegeroepen aan de bestaande vervoerschaos. Deze aanpak had voordelen voor drie partijen; 1. Door de toenemende concurrentie van de wegvervoerondernemingen kon de N.S. verliesgevende lijnen voor het personenvervoer sluiten, inclusief de niet meer gebruikte stations. 2. Meer mogelijkheden tot reizen dan met de treinen het geval is. Autobusdiensten verstrekken meer verbindingen per uur en ook meer halteplaatsen. 3. Het handhaven van de lage prijs voor personenvervoer met het behouden van een spoorwegbedrijf dat nog een bescheiden winst maakt. De C.V.P. stelde het gebied boven het Noordzeekanaal als één streekvervoergebied vast, met uitzondering van een klein gebied rond Amsterdam.

Door het samengaan van kleine ondernemingen zoals dat ook bij de oprichting van de N.V. HABO had plaats gevonden waren er in het begin van de veertiger jaren nog maar weinig kleine bedrijven overgebleven. Naast de N.V. HABO, waren er de volgende bedrijven overgebleven N.V. WACO -Hoorn, N.V. NACO -
Purmerend, N.V. Stormvogels - IJmuiden, Autodienst Noord-Holland - Alkmaar, N.V. ATBONTA - Den Oever en N.V. NHABO - Bergen N.H. In 1943 werd de autobusonderneming N.V. NACO - Purmerend als eerste bedrijf overgenomen door de N.S. en ondergebracht in de N.V. ATO (een dochteronderneming van de N.S.). In de daarop volgende jaren, de meeste bedrijven konden door het verloop van de oorlog bijna niet meer opereren door gebrek aan brandstof, banden en onderdelen, werden de anderen bedrijven, m.u.v. de N.V. NHADO, opgekocht door de N.S. en ondergebracht bij de N.V. NACO. Het einde van een spannende en ook avontuurlijke periode werd daarmee afgesloten. Het enige wat ons er nu nog aan herinnert zijn de nog resterende gebouwen/ garages e.d. en het af en toe tegenkomen van een autobus met een, hoe typisch Nederlands toch, een onbegrijpelijke naam als Connexxion, of wij niet in staat zijn een behoorlijke Nederlandse naam te bedenken als een herinnering aan de vele pioniers uit het ‘cowboy’-verleden.

Bekijk ook mijn andere advertenties.
Advertentienummer: m2260109353