Kenmerken

ConditieZo goed als nieuw

Beschrijving

Wat is bokashi?
Bokashi is een manier om organische keukenafval en etensresten te verwerken tot voeding voor je (kamer)planten. Bokashi is een Japans woord en betekent: goed gefermenteerd organisch materiaal. Fermentatie is een anaeroob proces, dus zonder zuurstof uit de lucht te halen en zonder gasuitstoot. Het gebeurt in een luchtdichte emmer. Je mengt je keukenresten met een bokashi-starter (tarwezemelen met micro-organismen) en zo komt het fermentatieproces op gang. Dit in tegenstelling tot het traditionele composteren: bij dat proces zijn aerobe bacteriën betrokken, komt warmte vrij en ontstaan er gassen zoals methaangas en CO2. Met zelf bokashi maken, spaar je dus het milieu. Het gebeurt immers in een afgesloten emmer.

Hoe maak je zelf bokashi?
Door de tarwezemelen met micro-organismen bij je keukenresten in de bokashi-emmer te doen, zullen de keukenresten fermenteren en krijg je uiteindelijk je bokashi in vaste en vloeibare vorm. Door de bokashi voor je planten en grond te gebruiken, verhoog je het aantal vitamines en organische zuren in de bodem en is de bodem beter bestand tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Advertentienummer: m22907793982116sinds 20 jul. '25, 11:21