Hilversum - Wereldomroep (wederopbouw, Van den Broek Bakema)

€ 1,75
Ophalen of Verzenden
Verzenden voor € 1,21
40sinds 7 mei. '25, 20:23
Deel via
of

Kenmerken

StaatGelopen
Periode1960 tot 1980

Beschrijving

Gelopen ansichtkaart: Hilversum - Wereldomroep. Poststempel Hilversum 4 augustus 1964. Uitgave W.S.B. Kleine beschadiging/kreuk linksboven. Zie foto's om een indruk te krijgen. Porto kosten koper.

Het architectenbureau Van den Broek en Bakema heeft een grote stempel gedrukt op de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het bureau werd internationaal bekend met het ontwerp van de Lijnbaan.

Algemeen:

Het Hilversumse gebouw van de Wereldomroep is in januari aangewezen als rijksmonument. Het omroepgebouw met vijver is ontworpen door van architecten J.H. van den Broek en J.B. Bakema en werd in 1961 geopend door koningin Juliana. Het is volgens de omschrijving van de rijksdienst onder meer bijzonder omdat het op opmerkelijke wijze ’uitdrukking geeft aan de ontwikkeling van de radio en televisiewereld in Nederland’. Het is een van de 89 wederopbouwmonumenten uit de jaren 1959 tot 1965 die minister Bussemaker heeft aangewezen als rijksmonument.

Over het gebouw:

Wereldomroep, Mediapark
1961 / J.H van den Broek, J.B. Bakema en H.B.J. Lops. Witte Kruislaan 55, Hilversum

Het gebouw is een serie architectonische ‘ontmoetingen’ geworden, zoals die van een korte en een lange vleugel op kolommen met trappenhuis en liften op het kruispunt, die van een lange vleugel en de compacte studio’s en die van het gebouw en de natuur.

De ingegraven honingraatvormige studio’s zijn gebouwd volgends de doos-in-doos-constructie, een ongevoelige wand en de gevoelige akoestische binnenhuid. Het gebouw kenmerkt zich door een grote openheid. Iedereen heeft vrij uitzicht op zand- en dennennatuur van het Gooi met zon, regen of sneeuw, een vogel en soms een konijn.

De directievleugel kraagt over het voorplein. Het gesloten blok met de toegang en de liftschacht is gedecoreerd met wit glasmozaïek, waarin oranjerode vlakken zijn verwerkt. Bij he maken van het ontwerp voor de Wereldomroep werd speciaal gelet op de menselijke maat, op het element van beweging en op de gebruiksmogelijkheden. Bakema zei, dat de koelvijver met fontein wel iets te Versailles-achtig aandeed.

Bron: Annette Koenders, Hilversum. Architectuur en Stedenbouw 1850-1940, Zwolle (2001).

Over het architectenbureau:

Het architectenbureau Van den Broek en Bakema komt voort uit het bureau Brinkman en Van der Vlugt dat internationaal naam maakte met belangrijke gebouwen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen,  zoals de Van Nelle Fabriek uit 1930. Maar een tragisch lot viel hun tendeel; Leen van der Vlugt overleed al op 42-jarige leeftijd en niet veel later werd Jan Brinkman ernstig ziek. Daarom werd rond 1937 Jo van den Broek de hoofdarchitect die even later Jaap Bakema vroeg als compagnon.

In 1951 kreeg het bureau de naam Van den Broek en Bakema. Het architectenbureau had een groot aandeel in de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Net als de grondleggers van het bureau waren ook Van den Broek en Bakema belangrijke vertegenwoordigers van Het Nieuwe Bouwen. Ze zetten zich internationaal op de kaart met het ontwerp van winkelpromenade de Lijnbaan. Het bureau Van den Broek en Bakema werd een begrip en telde rond 1970 maar liefst 220 medewerkers waarmee dit het grootste architectenbureau van Nederland was. Het bureau bestaat nog steeds en heet nu Broekbakema.
Advertentienummer: m2265758703