1108 AMSTERDAM IN DE KUNST ~ Isaac Isräels

Gereserveerd
Verzenden
Verzenden voor € 1,21
412sinds 12 mei. '25, 06:17
Deel via
of

Kenmerken

StaatOngelopen
Periode1980 tot heden
ThemaOverige thema's

Beschrijving

1108 AMSTERDAM IN DE KUNST ~ Isaac Isräels
kinderen in het Oosterpark, Amsterdam

Ongelopen kaart in goede staat, zie afbeelding 

Formaat is ongeveer 10,5 x 15 cm

Graag bieden vanaf 0,30 euro bij de advertentie op marktplaats

Opbieden vanaf minimaal 0,10 euro

De advertenties worden binnen 5 dagen gereserveerd voor de hoogste bieder

Kijk ook eens bij mijn andere advertenties voor meer kunstkaarten



Al heeft hij nog zoveel rondgezworven en buiten de landsgrenzen gewerkt, Isaac Israels was een Amsterdammer. Hij werd geboren op 3 februari 1865 op Prinsengracht 506, vlakbij de Leidsekruisstraat als tweede kind van de schilder Jozef Israëls en Aleida Schaap. In 1871 verhuisde het gezin naar Den Haag. Isaacs schilderstalent was toen al duidelijk. In februari 1887 vestigde hij zich op Rozengracht 15 bij de Westerkerk. Een half jaar later verhuisde hij naar Warmoesstraat 12, met uitzicht op het Centraal Station in aanbouw. Het langst heeft Israels zijn atelier gehad in de wijk buiten de Muiderpoort die toen in aanbouw was. Op Eerste Parkstraat 438 (nu ‘Het Witsenhuis’, Oosterpark 82) waar vrijwel de hele Beweging van Tachtig over de vloer kwam, deelde hij de voordeur met achtereenvolgens de schilders George Breitner, Willem Witsen, de dichters Willem Kloos en Hein Boeken, de beeldhouwster Saar de Swart en in 1904 opnieuw Witsen. 
  • *Israels doorkruiste de stad met een schetsboek en was vaak in gezelschap van zijn beste vriend, de schrijver en jurist Frans Erens. Ze gingen het nachtleven in, naar de danslokalen op de Zeedijk en de tingeltangels in de Nes, op zoek naar vluchtig genot en naar inspiratie voor hun werk.

De schilderijen, aquarellen en pastels ontstonden niet alleen in Israels’ ateliers. Op diverse adressen in de stad koos hij positie, meestal op een eerste etage. In 1894 vroeg en kreeg Israels van B&W een vergunning zijn schildersezel op straat te mogen zetten. De eerste keer al trok hij veel bekijks en kreeg hij luide commentaren van omstanders toen hij op de sluis van de Leidsegracht en de Herengracht drie jonge modellen schilderde. Aan Erens schreef hij die dag: “Het is voor die arme dondersteentjes een lastige opgave geweest om te poseren; met fatsoen wordt niet gespot, menen de Amsterdammers.” Maar hij voelde zich in zijn element.

Veel plekken waar Israels het Amsterdamse leven vastlegde, zijn nu voor het eerst gelokaliseerd en uit de ruim 360 schetsboeken zijn nieuwe gezichten en stadsgezichten tevoorschijn gekomen. Het werk van Israels uit die periode heeft altijd één ding gemeen: niet de stad, maar de mensen in de stad, de passanten en dan vooral de vrouwen, hadden zijn aandacht: bakkersjongens, wandelaars en vele dagmeisjes, waspitten, koffiepiksters en andere werkvrouwen. En telkens duwt een karrenvoerder zijn handkar het beeld in. (Bron : Ons Amsterdam)
Advertentienummer: m2267273672