Twee flessen Taylor's Sentinels en Fonseca Guimaraens 2022 Vintage Port uit Douro, met hoge scores en rijpingspotentieel voor bieders.
2022 Taylor's Sentinels Vintage Port 1 x 0,75L
2022 Fonseca Guimaraens Vintage Port 1 x 0,75L
2 flessen
Portwijn
WINEMAKER: David Guimaraens.
-> 2022 Taylor's Sentinels Vintage Port 1 x 0,75L
Awards/aanbevelingen
94 punten, Wine Spectator
94 punten, Decanter
93 punten, Robert Parker
91-93 punten, Alex Bridgeman
17,5 punten, Richard Mayson
17 punten, Jancis Robinson
WIJNSOORTEN: Traditioneel uit de Douro-regio.
Proefnotities
Dieppaarszwarte kern met een smalle paarse rand. Een explosie van krachtig bosfruit, bedekt met een rijke laag zwarte bes, donkere pruim en kersen die uit het glas springen. De aroma's van bosfruit zijn doordrenkt met subtiele tonen van donkere kers, hints van zonneroosje, een vleugje munt en heerlijk geurende rozenblaadjes. Het fruit is elegant en ingetogen en verbergt de kracht en energie van de wijn. In de mond vertoont de wijn een ongelooflijke frisheid, puurheid van fruit en een aantrekkelijke slankheid, met een vleugje lavendel en kruidige aroma's. Lasergefocuste bessen van pruimen, pruimen en zwarte kersen zetten zich voort in de zeer lange afdronk.
Oogst
Toen de bloei op 19 mei begon, registreerden we nog steeds zeer lage waterstanden – 195 mm om precies te zijn van november tot en met 31 mei. Door de droge omstandigheden hadden we weinig last van ziektes, waardoor de focus in de wijngaarden vooral lag op het bewerken van de kronen. Begin juni kwamen we in een fase van de eerste van vele hittegolven terecht met temperaturen boven de 40 graden Celsius – dit is zeer ongebruikelijk voor juni. Juli was de warmste ooit gemeten met een gemiddelde temperatuur van 28,3 graden Celsius. Sterker nog, op 14 juli registreerden we in Pinhão een temperatuur van 46,5 graden Celsius. De hoogste temperatuur ooit gemeten.
Door de extreme temperaturen vond veraison pas in de laatste week van juli plaats. De oogst begon op 3 september in Vargellas, met zeer kleine bessen, waardoor ze een goede verhouding tussen sap en schil hadden. Een paar dagen later, op 6 september, viel er een zeer welkome 4 mm regen, waardoor de temperaturen laag bleven en de wijnstokken een welkome verlichting kregen. Dit gaf de druiven een belangrijke laatste zetje. 2022 zal herinnerd worden als het jaar waarin we weer voet aan de grond konden zetten, na twee jaar onderbreking vanwege COVID. Het was een aanblik om de lagares weer vol mensen te zien en te beseffen dat dit de manier is waarop geweldige vintage ports worden gemaakt.
Serveren
Walnoten, blauwaderkaas en andere rijk smakende kazen passen uitstekend bij Vintage Port; hetzelfde geldt voor gedroogd fruit zoals abrikozen of vijgen. U kunt de rijke en complexe smaken van de wijn ook gewoon puur proeven in een royaal glas met goed gezelschap. Serveren bij 16 tot 18 °C. Vintage Port is het lekkerst één tot twee dagen na opening.
GESCHIEDENIS
Voor velen is Taylor's het archetypische Porthuis en zijn wijnen de meest kenmerkende Ports. Opgericht meer dan drie eeuwen geleden in 1692, is Taylor's een van de oudste van de oprichtende Porthuizen. Het is volledig toegewijd aan de productie van Portwijn, en in het bijzonder aan de fijnste stijlen ervan.
Bovenal wordt Taylor's beschouwd als de maatstaf voor Vintage Port. Bekend om hun elegantie en sierlijkheid, evenals om hun ingetogen kracht en lange levensduur, worden Taylor's Vintage Ports gemengd uit de beste wijnen van de eigen quintas of wijngaarden van het bedrijf, Vargellas, Terra Feita en Junco. Deze drie iconische eigendommen, elk gelegen op een verschillende geografische locatie en met hun eigen unieke karakter, vormen de hoeksteen van het succes van het bedrijf en de belangrijkste bron van zijn unieke en onnavolgbare huisstijl.
Taylor's wordt ook gerespecteerd als producent van houtgerijpte port en bezit een van de grootste voorraden zeldzame vatgerijpte wijnen, waarvan haar onderscheiden gerijpte tawny Ports worden gehaald. Het huis staat ook bekend als de oorsprong van Late Bottled Vintage, een stijl die het bedrijf heeft gepioneerd en waarvan het de leidende producent blijft.
Bovenal is Taylor's een onafhankelijk bedrijf waarin enkele familieleden een leidende rol spelen in alle gebieden van de bedrijfsactiviteiten. De lange en ononderbroken familietraditie van het bedrijf heeft continuïteit en duidelijkheid over het doel geboden, essentiële kenmerken van elk groot wijnhuis. Het heeft ook de vaardigheden en kennis die nodig zijn om de beste port te produceren voortdurend verfijnd en uitgebreid, gebaseerd op ervaring zoals deze van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven.
Gevestigd in Oporto en het Douro-vallei, is het bedrijf nauw betrokken bij alle fasen van de productie van zijn Ports, van het aanplanten van de wijngaard en de teelt van de druiven tot het maken, rijpen, mengen en bottelen van de wijnen. De inzet van de familie voor de toekomst van Port wordt aangetoond door haar eendrachtige toewijding aan de hoogste normen in portproductie, haar voortdurende investering in alle aspecten van de bedrijfsvoering en haar vastberadenheid om de unieke omgeving van het Douro-vallei te behouden door middel van de promotie van duurzame en verantwoorde wijnbouw.
-> 2022 Fonseca Guimaraens Vintage Port 1 x 0,75L
Awards/aanbevelingen
18 punten, Jancis Robinson
Wijnsoorten: Oude wijnstokken.
VINIFICATIE
Guimaraens Vintage Ports worden gemaakt in bepaalde jaren wanneer een klassieke Fonseca Vintage niet wordt uitgeroepen. Ze worden geblend uit de beste oogst van de wijngaarden van het bedrijf in de Pinhão-vallei, Cruzeiro en Santo António, en het vlaggenschip van Fonseca, Quinta do Panascal, aan de rechteroever van de Távora.
Proefnotities
Een opvallende magenta rand omringt een ondoorzichtig paars, bijna zwart centrum. De neus opent met een golf van krachtige en intense aroma's van bosbessen, rijk en sappig met hints van cassis, bramen en wilde aardbeien. Abrikooshints komen naar voren terwijl de wijn zich opent in het glas, gevolgd door warmere tonen van ceder, specerijen, pure chocolade en dat weelderige fruitkarakter dat de stijl van Fonseca definieert. Op de mond worden deze weelderige bessenaroma's omgeven door een aura van wilde kruiden, steranijs, frambozenblad, cacaobonen en een heerlijke toets van mandarijnschil. De zijdezachte textuur van de wijn verbergt de stevige, goed verweven tannines die aan het einde naar voren komen en een aantrekkelijke stevigheid en grip bieden. Een verleidelijke Vintage Port die nu prachtig drinkt.
Serveren
Walnoten vormen een uitstekend gezelschap voor Vintage Port, net zoals blauwaderkaas en andere rijk smakende kazen. Ook gedroogd fruit zoals abrikozen of vijgen passen er goed bij. Alternatief kun je simpelweg genieten van de rijke en complexe smaken van de wijn op zichzelf, in een royaal glas met goed gezelschap. Vintage Port vormt een natuurlijke bezinksel in de fles en moet worden gedecanteerd. Zet de fles een paar uur rechtop voordat je gaat decanteren, zodat het bezinksel naar de bodem zakt. Na verloop van tijd kan de kurk fragiel worden en het openen van de fles vereist zorgvuldigheid. We raden het gebruik aan van een bi-blade kurkentrekker, die voorkomt dat de natuurlijke kurk breekt, vooral bij kurken ouder dan tien jaar. Giet de wijn langzaam en gelijkmatig in een decanteerkan, zorg dat alleen de heldere wijn wordt overgegoten en het bezinksel achterblijft. Serveer op 16ºC tot 18ºC. Vintage Port is het lekkerst één tot twee dagen na opening.
GESCHIEDENIS
Sinds 1815 producent van de beste en meest iconische portwijnen.
Fonseca is het enige Port-huis met vier wijnen die een score van 100 punten hebben gekregen. Misschien meer dan bij elk ander Port-producent heeft Fonseca een loyale gemeenschap van Port-liefhebbers opgebouwd die de individualiteit en het onnavolgbare karakter van zijn wijnen waarderen.
Vanaf het legendarische jaar 1840, de eerste Vintage Port-uitgave van Fonseca, tot de voortreffelijke aangekondigde jaargangen van het afgelopen decennium, heeft het huis een reeks hooggewaardeerde wijnen geproduceerd, zelfs in de meest tegenspoedige momenten uit de geschiedenis.
James Suckling, in zijn gezaghebbende boek over Vintage Port, formuleert het als volgt: 'De vintage Ports van Fonseca zijn misschien wel de meest consequente grote onder hen allemaal. Ze beschikken niet alleen over een opvallende vlezigheid en krachtige rijkdom wanneer ze jong zijn, maar behouden die jeugdige uitstraling decennia lang.'
Deze consistentie komt niet alleen voort uit de continuïteit van familiebetrokkenheid en de kennis en vaardigheden die van generatie op generatie worden doorgegeven, maar ook uit een nauwe band met de wijngaard. De drie landgoederen van het bedrijf, Cruzeiro, Panascal en Santo António, vormen het hart van het karakteristieke karakter van Fonseca's Vintage Ports.
Het respect van Fonseca voor de wijngaard en de unieke omgeving van de Douro-vallei uit zich in de leiderspositie van het bedrijf op het gebied van duurzame en biologische wijnbouw. Het was het eerste huis dat een Port aanbiedt die volledig is gemaakt van biologisch geteelde druiven.
Let op: dit is een terugkerende veiling. Het of de zegelnummer(s) die u op de foto's ziet, kunnen verschillen van die op uw fles(sen).
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Lage veilingkosten
Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
24/7 meebieden in onze app
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.