Marktplaats App

Verder kijken met de Marktplaats app
Bekijken
Je internetbrowser wordt niet (meer) ondersteund. Marktplaats kan daardoor minder goed werken.
Gebruik een nieuwere versie of een andere browser. Meer informatie?
Binnenkort stopt de ondersteuning van Internet Explorer 11 op Marktplaats.
Gebruik een nieuwere versie of een andere browser om van Marktplaats gebruik te blijven maken zoals je gewend bent.
Meer informatie.

Gezocht_Bert Nienhuis_kunstglazuren_Lotus_Distel_Gouda

449 449 x gezien 7 7 x bewaard sinds 22 jul. '20, 08:39

Gezocht_Bert Nienhuis_kunstglazuren_Lotus_Distel_Gouda

N.o.t.k.
449 449 x gezien 7 7 x bewaard sinds 22 jul. '20, 08:39
Deel deze advertentie via:
Bericht

Beschrijving

Goed nieuws - het Keramisch Museum Goedewaagen is vanaf 21 november weer open op 7 dagen in de week. Anders dan voor maart 2020 is het museum op werkdagen alleen open van 12 tot 16 uur en op zaterdag- en zondagmiddag van 13 tot 17 uur.

Per dag mogen wij gelet op het museumoppervlak 30 bezoekers ontvangen. Voorwaarde is verder dat het bezoek bijtijds moet worden aangemeld via mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl.


Naar aanleiding van de tentoonstelling 'het Bert Nienhuis-project' zoekt het Keramisch Museum Goedewaagen, Glaslaan 29, 9521 GG Nieuw-Buinen, contact met verzamelaars van het werk van deze keramiekpionier. De expositie is verlengd tot april 2021 in afwachting op een nader natuurwetenschappelijk onderzoek naar Nienhuis' glazuren. En dat is ook nodig, want in de tussentijd doken op veilingsites ook weer vervalsingen op. Een museumbezoek is daarom raadzaam.


In 1980 kochten Kees de Gooijer en Joyce Ennik, een jong kunstenaarsechtpaar uit Noord-Holland, in hun woonplaats een grote, met een N gemerkte hutkoffer. De inhoud bleek te bestaan uit een tachtigtal stuks in hun ogen subtiel gekleurde potterie van de hen toen nog onbekende keramist Bert Nienhuis. Diezelfde zomer verdiepten zij zich in de bibliotheek van het Amsterdamse Stedelijk wel in bronmateriaal over deze 'potter', geboren in Groningen in 1873 en gestorven in Amsterdam 1960.
Aan de hand van de oude kranten waarin de kunstaardewerkstukken ingepakt zijn, is af te leiden dat Bert Nienhuis zelf deze stukken inpakte in de zomer van 1955. De conclusie is inmiddels dat Nienhuis toen zijn ateliercollectie opsplitste in twee delen: louter tentoonstellingsstukken die hij mee naar huis nam en die via zijn tweede vrouw Séline d'Andrade bij hun kinderen belandden en daarnaast deels niet helemaal gelukt kunstaardewerk dat voor hem vooral experimentele waarde had. Juist dat aardewerk verpakte hij in de met grote hoofdletters N gemerkte hutkoffer.

Uit tijdschriftartikelen, krantenrecensies en catalogi begrepen beide kunstenaars dat het om één van Nederlands belangrijkste keramiekpioniers moest gaan, voor wiens werk in die tijd nauwelijks belangstelling was. Hun beeldend werk, het groeiende gezin en de bouw en renovatie van hun eigen behuizing en werkruimten verdrongen de vondst. De hutkoffer kwam op zolder terecht, overigens wel nadat van alle objecten een mooie dia gemaakt was en een overzichtslijst.

Oktober 2017, 37 jaar na hun bijzondere aankoop, presenteerden zij in het Keramisch Museum Goedewaagen - een locatie waar al sinds 1989 onderzoek naar Nienhuis' oeuvre gedaan wordt - twee van de objecten en de dia's. En daarna ging het snel. Inmiddels is de unieke collectie overgedragen aan het museum met de nadrukkelijke bedoeling dat de collectie ook bijeen moet blijven.
Reden ook voor de museumstaf om voor het eerst sinds 1966, het jaar waarin Museum Boymans van Beuningen een overzichtsexpositie aan Nienhuis' werk wijdde, een presentatie van het keramische oeuvre te maken.


Op basis van de nieuwe collectie krijgt ook de glazuurtechnische research naar de betekenis van Nienhuis' proeven veel belovende impulsen. Chemicus en de aan het keramisch museum verbonden verzamelaar dr. Bert-Jan Baas kan daartoe ook teruggrijpen op de enige jaren geleden weer opgedoken ateliernotities van Bert Nienhuis.

In de expositie zijn ook belangrijke objecten van Nienhuis' leerlingen Séline d'Andrade, Wim Harzing, Sophie Verrijn Stuart, Willem Stuurman en Lucie Q. Bakker opgenomen.

Wie uit eigen bezit kunstaardewerk van Bert Nienhuis wil voorleggen, kan dit vertrouwelijk doen via het e-mailadres van het museum of via gerson_visser20@hotmail.com - dit graag met foto's vanuit meerdere kijkhoeken en van de afgemerkte onderkant en een opgave van de precieze hoogte of voor borden diameter.

Fotobijschrift: Foto 2 van de met N gemerkte Hutkoffer en de kunstenaars Joyce Ennik en Kees de Gooijer is gemaakt door Bert Nienhuis uit Amsterdam, kleinzoon van de keramist Bert Nienhuis.
Lees volledige beschrijving Beschrijving inklappen
Advertentienummer: m1578908147
Advertenties door Google

Meld aan Marktplaats

Dagelijks behandelen wij duizenden gemelde advertenties. We geven hierbij prioriteit aan advertenties die door meerdere bezoekers zijn gemeld. Lees hier de regels en voorwaarden die gelden voor het plaatsen van een advertentie.

Wat klopt er niet?

Inloggen