Veelvoorkomende soorten autoschade zijn deuken en krassen in de lak, schade aan de bumpers, maar ook schade aan ruiten en technische onderdelen door bijvoorbeeld een aanrijding. Daarnaast zijn er ook gevallen van schade door vandalisme of extreme weersomstandigheden zoals hagel.
Om te achterhalen of een auto eerder schade heeft gehad, kun je de onderhoudshistorie en het schadeverleden opvragen. Vaak hebben autoschade-detaillisten en garages deze informatie beschikbaar. Ook kun je letten op oneffenheden in de lak en eventuele kleurverschillen, wat kan wijzen op eerdere reparaties.
Na schade aan een auto is het belangrijk om eerst kalm te blijven. Zorg dat jij en anderen veilig zijn. Maak foto's van de schade en verzamel gegevens van betrokken partijen. Vervolgens kun je een schadeformulier invullen en het melden bij je verzekeraar. Dit helpt bij het vastleggen van alle relevante informatie.
Sommige kleine autoschades kun je zelf herstellen, zoals kleine deukjes of krassen. Er zijn verschillende doe-het-zelf-kits verkrijgbaar. Maar bij aanzienlijke schade of technische problemen is het aan te raden om een professional in te schakelen voor een veilige en correcte reparatie.
'Uitdeuken zonder spuiten' is een methode waarbij de deuken in de auto zonder schade aan de lak hersteld worden. Dit gebeurt vaak met speciale gereedschappen die achter de panelen worden geplaatst. Het is een duurzame manier om de auto weer in topconditie te krijgen zonder extra lakwerk.