Beschrijving

Deze uitgave van Emanuele Rossi, La vera cucina genovese facile ed economica, biedt een kijkje in de negentiendeeeuwse Genoees kookkunst met een authentieke bindwijze.



Emanuele Rossi - De ware eenvoudige en betaalbare Genovese keuken. Ofwel de manier om allerlei gerechten te bereiden en te koken volgens de gebruiken van Genua. Hier volgt een lijst van de relevante kookwoorden die in dit kleine werk worden genoemd, samen met de Genovese termen, en aan het einde een algemene index. Derde editie. Milaan, bij uitgever Ernesto Oliva, Guglielmini Drukkerij, 1874.
Volume in 8vo piccolo (cm 15,5x9,5), pagina's (2), 285,(3), papier uniform gebrand, met meer of minder opvallende vlekken op verschillende pagina's, scheuren en rafelige marges op enkele eerste pagina's, maar de tekst is absoluut compleet. Bindsel half perkament, met imitatiehuidpapier, gedeeltelijk losgemaakt en licht geknikt, met opvallende scheuren en ontbrekende stukken op de platen, achterplat met centrale vouw, zeer gebrande rug, binnenin de zeldzame en fragiele originele brochures bewaard. Daarnaast compleet met de eerste en laatste blanco pagina's. Het betreft een originele kopie van dit beroemde en oude Ligurische kookboek, hier in derde editie, dat voor het eerst verscheen in 1865. Een gastronomische reis door de culinaire kunst van de 19e eeuw met 654 recepten verzameld in achtentwintig hoofdstukken, die door gedetailleerde beschrijvingen een volledig inzicht geven in de ingrediënten, gereedschappen en originele werkwijzen van de 'ware Genovese keuken'. Het kookboek is een herschrijving van het eerdere 'La Cuciniera Genovese', samengesteld door G.B. Ratto en door Emanuele Rossi beschreven als '....te beknopt om aan de intelligentie van de meest onervaren in de geheimen van de keuken te voldoen....' Volgens de auteur is deze nieuwe versie een 'getrouwe en betrouwbare' gids voor het bereiden van allerlei recepten volgens de ware Genovese traditie. Uit de inleiding: 'Tussen zoveel boeken die de uiterst nuttige en onmisbare kunst van het koken volgens de gebruiken van verschillende landen en steden wereldwijd behandelen, ontbrak in onze Italië een speciaal handboek over de Genovese keuken, die zeker, vanwege haar verfijning en goede smaak, en tegelijk vanwege haar eenvoud en zuinigheid, niet onderdoet voor andere systemen en methoden die bekend zijn in de verschillende provincies van Italië en andere naties.... Het boek dat ik nu aan het publiek presenteer, zal een getrouwe en betrouwbare gids zijn voor huisvaders, huisvrouwen, huismeesters en dienstmeisjes, om elke soort voedsel te bereiden, samen te stellen, te leiden en te koken volgens de ware Genovese traditie, tegelijk eenvoudig en goed, smakelijk en gezond, delicaat zonder overmatige verfijning, geschikt om te serveren aan de tafel van gezinnen en aan die van de meest weelderige banketten.' Het volume heeft vele herdrukken gekend, zowel in de 20e eeuw als recent, zelfs na 2000, met nieuwe titels, waarin de recepten van Ratto en Rossi zijn samengevoegd. Helaas is de staat van het aangeboden exemplaar, zoals beschreven en afgebeeld, niet optimaal, zeker niet bibliofiel, aangezien het volume waarschijnlijk een lange gebruiks- en consultatieperiode in de keuken heeft doorgemaakt, gezien de conditie van papier en bindwerk. Maar de tekst is volledig en perfect leesbaar, met de originele brochures bewaard, zij het met de typische slijtage van een gebruikt en vooral in een keuken uit het eind van de 19e eeuw bewaard exemplaar. Een laatste detail, en niet de minste, betreft de extreme zeldzaamheid van zowel deze editie als het gehele werk. Volgens OPAC lijkt deze derde editie uit 1874 niet in enige Italiaanse bibliotheek aanwezig te zijn, terwijl ik hieronder de aanwezigheid vermeld van verschillende edities uit de 19e eeuw volgens OPAC: eerste editie 1865, tweede editie 1871, vierde editie 1878, zesde editie zonder datum, en een nieuwe editie uit 1898, allemaal slechts in één enkele Italiaanse bibliotheek aanwezig.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    ...
    Bezorgt in heel Nederland
    12x bekeken
    0x bewaard
    Sinds 17 okt '25
    Advertentienummer: a1519162553