zeldzame antieke polychrome perzische bedelaarskom (kashkul)

Gereserveerd
Ophalen
Thuisbezorgd door Brenger vanaf € 42,-
22210sinds 1 feb. '25, 06:04
Deel via
of

Beschrijving

Antiek en Kunst
Antiek | Keramiek en Aardewerk
BeschrijvingEen zeldzame antieke polychroom beschilderde keramieke Perzische kaskhul (kashkool, کشکول), begger's bowl

Omschrijving
zeldzame Kashul van keramiek, Iran/perzie, 19de eeuw
Een polychrome kashkul ( کشکول (ook wel de bedelaarskom genoemd, gemaakt in Iran (Perzië) in keramiek ten tijde van de Qajar dynastie. Met de hand gedecoreert in oud persisch design in schitterende kleuren en patine. Voorzien van caligraphy. Deze schitterende 19e eeuwse Kashkool is in zeer goede, ongerestaureerde antieke staat, haarscheurtjes in het oppervlak van het glazuur passend bij de leeftijd. Voor de conditie zie foto's.

Afmetingen, circa
24cm breed
16 cm cm diep
16cm hoog

Deze bedelaars kom werd gebruikt door rondtrekkende derwisjen (behorend tot de Sūfī-sekte van de islam) om geld en andere goederen (snoep, geschenken, enz. ) in te ontvangen, meestal na een straatsessie van poëzievoordracht, religieuze loftuitingen, advies of vermaak. De kom is in de vorm van een schip en werd over de schouder gehangen met behulp van een metalen ketting.

Op de kom zijn onduidelijke Arabische teksten aangebracht. Een cartouche aan de zijkant met daarin kalligrafie en leest “Allah”. De kom is zonder grote defecten of reparaties.

De kom is een aantal jaren geleden getaxeerd op een veilingwaarde van 400-600 euro. Op ebay worden soortgelijke modellen angeboden rond de 550 euro. zie taxatieverslag in de foto's

Jaartal of eeuw object: 19de eeuw, Qajar dynasty (1781-1925)

Persian/Persia/ (North) Iran/Iranian, Syrian, islamic


Van de website van het Metropolitan Museum of Art: De kashkul, of bedelnap, is misschien wel het meest emblematische uitrustingsstuk van de rondzwervende derwisj. Deze typisch bootvormige vaten zijn gemaakt in verschillende media, waaronder coco-de-mer-schelp, hout, metaal en keramiek. Derwisjen gebruikten ze voornamelijk om aalmoezen te verzamelen en op te slaan (hun belangrijkste bron van levensonderhoud) en af en toe als drinkbekers. In latere eeuwen werden veel ervan op de markt gebracht als decoratieve objecten, aangezien het onwaarschijnlijk is dat een toegewijde derwisj een uitvoerig gesneden kashkul bij zich draagt, omdat dit in tegenspraak zou zijn met zijn geloof in het afzien van wereldse goederen ten gunste van onvoorwaardelijke toewijding aan het goddelijke. De kashkul heeft een aantal metaforische associaties. Het vertegenwoordigt bijvoorbeeld de reiniging van de ziel van een soefi van alle externe aardse verlangens ter voorbereiding op de aanvaarding van goddelijke liefde; het was ook met het leven van armoede van een derwisj.
Advertentienummer: m2229941464