19e eeuwse kookpot / voorraadpot uit de keuken van Kasteel

€ 1,00
00sinds 16 mei. '25, 05:04
Deel via
of

Beschrijving



Zeldzame kookpot / voorraadpot uit de 19e eeuw.
Hij is afkomstig uit de keuken van Kasteel Borgitter in België, zie inzet op foto 1 en op foto 2 uit 1825.
Ik kreeg recent de kans om een aantal items uit de keuken van het kasteel te kopen bij een renovatie in het kasteel. Dit is het laatste item wat er van over is.
Deze kookpot is er 1 van. Hij stamt uit de periode 1850-1900. Hij is met de hand geklonken.
De smeedijzeren handgreep is prachtig gesleten na meer dan 150 jaar.
Hij werd gebruikt als voorraadpot en om te koken boven de open haard.
Bijzonder is de handgeklonken reparatie van heel lang geleden op de bodem. Ook op een kasteel werden items zo lang mogelijk gebruikt! Er zit nog 1 minuscuul bijna niet te zien gaatje in de bodem.
Kan ook als bloembak gebruikt worden.
Het Kasteel Borgitter, in de volksmond bekend als "Witte Kasteeltje", is een kasteel dat zich bevindt ten noordwesten van Kessenich, vlak bij de Nederlandse plaats Neeritter.
Borgitter ("burcht langs de Itterbeek") was een gehucht dat tegenwoordig deel is van Neeritter zelf. Oorspronkelijk was het een eigengoed binnen de rijksheerlijkheid Kessenich, waar ook een banmolen, de Borchmolen, lag.
Het kasteel werd voor het eerst vermeld in 1546, maar het oudste gedeelte, een vierkante hoektoren, stamt al uit 1510. Het huidige rechthoekige gebouw werd waarschijnlijk pas gebouwd in de tweede helft van de 18e eeuw.
Het kasteel werd gebouwd door Jan van Waes, drossaard van Horne en tweede echtgenoot van Elisabeth van Kessenich. Na 1700 waren telgen uit dit geslacht heer van Kessenich. Die konden nu dus hun intrek nemen in de heerlijke residentie, Den Berg. Rond die tijd begon echter het verval van deze burcht op te treden, op grond waarvan de heren van Waes in het Witte Kasteeltje gingen resideren. Dit was met zekerheid het geval vanaf 1726, toen de inboedel van de burchtkapel werd overgebracht naar de kapel aldaar.
De twee dochters van de laatste vrouwe werden verplicht hun goederen te verkopen. In 1804 werden ze opgekocht door Hendrik Jozef Michiels van Kessenich, advocaat te Roermond en lid van de Provinciale Staten van Limburg en de Raad van State. In 1822 werd hij door Koning Willem I in de adelstand verheven met de titel van baron bij eerstgeboorte. Zijn zoon, Jan Alexander Hubert, bracht verfraaiingen aan en zorgde ervoor dat het kasteel Belgisch grondgebied werd. Willem Jozef Hendrik Hubert was de laatste "Michiels van Kessenich" die op het kasteel woonde. In 1910 overleed Willem Jozef, en het kasteel kwam aan zijn zuster, die gehuwd was met Carel van Nispen tot Sevenaer. Alle landgoederen in Kessenich werden in 1922 verdeeld onder hun drie kinderen. Sindsdien woonden Margaretha en Lodewijk von Bönninghausen op het kasteel. In 1947 werd het kasteel verkocht aan een maatschappij, die het in 1950 verder verkocht aan de Conventuelen. Die wilden er eerst een internaat vestigen, maar zagen dat uiteindelijk niet meer zitten. In de jaren 1970 werd het kasteel gekocht door Peter Hubert Meuser uit Hochneukirch.
Dit kavel is voorzichtig schoongemaakt en wordt zorgvuldig verpakt, aangetekend en verzekerd verzonden (met Track & Trace code zodat u de zending kunt volgen). Ophalen in (Ridderkerk- Zuid Holland) kan ook. Ik heb lekkere handgemalen koffie.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513929765