Etnografica, Afrika, Hout, Dubbelmasker, Baoule, Ivoorkust

Op aanvraag
Ophalen
280sinds 8 mei. '24, 17:39
Deel via
of

Beschrijving

Etnografica, Baoule, Ivoorkust, Houten dubbelmasker

Baoule staat vooral bekend om de enorm hoge kwaliteit van hun houtsnijwerk. Het meeste werk verdwijnt naar de VS.

Hoogte: ca 37 cm
Breedte: ca 25 cm
Taxatie: 3.900 euro (2002)

Wanneer u interesse heeft en meer informatie wenst kunt u mij een berichtje sturen. Ik zal dan zo snel mogelijk reageren.

Kijk ook naar mijn andere advertenties


Deze bijzondere kwaliteit maskers gingen normaal gesproken rechtstreeks naar de VS. Ik heb dit masker ca 15 jaar geleden gekocht. Er was toen oorlog in Ivoorkust en er kwamen geen handelaren uit de VS.Daardoor was het mogelijk dit bijzondere stuk aan te kopen.

 Geweldige (museum) kwaliteit!


IDe Baule zijn een Akan-volk en een van de grootste groepen in Ivoorkust die historisch zijn geëmigreerd uit Ghana. De Baoulé zijn traditioneel boeren die in het centrum van Ivoorkust (Ivoorkust) wonen, in een driehoekig gebied (de Baoule "V") tussen de rivieren Bandama en N'Zi. Dit gebied omvat in grote lijnen de regio's rond de steden Bouaké en Yamoussoukro. De Baoulé zijn een relatief belangrijke rol gaan spelen in de recente geschiedenis van Ivoorkust: de eerste president van de staat, Félix Houphouët-Boigny, was een Baoulé; Bovendien zijn de Baoulé sinds de Ivoriaanse cacaoboom van de jaren zestig en zeventig een van de meest verspreide etnische groepen in het hele land, vooral in de zuidelijke bossen (de "lage kust"), waar ze tot de meest talrijke cacaoplanters behoren , rubber en koffie en lijken soms de lokale inheemse etnische groepen te overtreffen. De legende gaat dat de Baoulé in de 17e eeuw het huidige Ghana verliet en westwaarts trok naar het huidige Ivoorkust onder leiding van de koningin Pokou. Volgens de mondelinge traditie werden de Baoulé gedwongen Ghana te verlaten toen de Ashanti aan de macht kwamen. Terwijl ze op de vlucht waren voor hun leven, kwamen ze bij de Komoe-rivier die ze niet konden oversteken. Met hun vijanden achter hen aan begonnen ze hun meest waardevolle bezittingen in de rivier te gooien. Het viel de koningin op dat hun zoon haar meest waardevolle bezit was. De koningin besefte dat ze haar zoon aan de rivier moest opofferen en gooide hem erin. Daarbij kwam nijlpaard uit de rivier en liet ze oversteken, waardoor ze hun leven redden. Na het oversteken was de koningin zo overstuur dat ze haar zoon verloor dat ze alleen maar 'baouli' kon zeggen, wat betekent: het kind is dood. Vanaf dat moment stonden ze bekend als de Baoulé.

Voor alle duidelijkheid, ik ben gewoon (een oude) particulier wiens zoon niet of nauwelijks geïnteresseerd is in de verzamelingen die zijn pa in de loop der tijd bijeen heeft gebracht. Mijn zoon heeft mij dan ook gevraagd of ik in de komende jaren wil proberen mijn ‘’spullen’’ wat af te bouwen, zodat hij bij mijn ‘’verscheiden’’ niet met een huis vol spullen, om op te ruimen, blijft zitten.
Advertentienummer: m2113015273