Ferdinando Scianna - Italia, 1987

€ 1,00
00sinds 16 mei. '25, 05:03
Deel via
of

Beschrijving



Auteur: Ferdinando Scianna
Titel: Italië, 1987
Afmetingen: 34,5 x 29,5 cm
Staat: Uitstekend
Foto: Ferdinando Scianna
Copyright: Ferdinando Scianna / Magnum Photos
Mono-chrome fotolithografie op stevig papier, gedrukt in hoge kwaliteit afdrukken in 2001. De aanwezigheid van een witte rand is bedoeld om het in te lijsten te vergemakkelijken met gebruik van een passe-partout.
Ferdinando Scianna (Bagheria, 4 juli 1943) is een Italiaanse fotograaf en fotojournalist. Hij was de eerste Italiaanse fotograaf die sinds 1982 deel uitmaakte van het internationale fotoagentschap Magnum Photos.
De fotografie van Ferdinando Scianna, strikt in zwart-wit gemaakt met natuurlijk licht, is gemakkelijk herkenbaar, zowel qua thema's als qua stijl. Het spel van licht en schaduw overheerst, altijd in het midden van het beeld en geeft de onderwerpen een verfijnde ronding. Het licht in Scianna's foto's is altijd natuurlijk en dankzij zijn bijzondere techniek worden de beelden opgebouwd vanuit de schaduw, met als kenmerk dat ze vaak erg donker zijn. In verschillende interviews verklaarde Scianna: "Ik zeg dat de zon mij interesseert omdat hij schaduw biedt." Scianna's shots presenteren verschillende 'theatrale' elementen: de foto's worden bijna altijd frontaal genomen, alsof er een achtergrond achter zit en de onderwerpen zich op een podium bewegen, binnen een zeer specifieke scenografie. Scianna zelf heeft zichzelf herhaaldelijk omschreven als een ‘Bressoniaan’, waarbij hij in Henri Cartier-Bresson zijn leraar herkende, en degene die hem leerde hoe belangrijk het is om het alledaagse te begrijpen, waarbij hij zijn blik eerst beïnvloedde via Bresso’s publicaties en vervolgens in de diepe vriendschap. die de twee kunstenaars met elkaar verbond. Voor Ferdinando Scianna is het zich onderdompelen in de context die hij wil vertegenwoordigen een integraal onderdeel van het voorbereidingswerk voor een shot, zo erg zelfs dat hij typische lokale gerechten at en met de lokale bevolking sprak, die vaak hetzelfde onderwerp van gesprek werd. de foto.
Scianna's fotografie leeft op de diepte van een verhaal, in de beelden zit dramatische spanning, pathos en soms ironie, allemaal elementen die communiceren met de kijker, hem betrekken en hem uitnodigen om zich voor te stellen wat buiten het kader valt. In deze context wordt het thema van de zoektocht naar identiteit ingevoegd, niet alleen van het individu, maar ook van een collectieve, populaire identiteit, gekoppeld aan het concept van het behoren tot een sociale groep, waarmee men het land van herkomst deelt, een matrix cultuur, gebruiken en tradities. In die zin kunnen zijn beelden als 'literair' worden beschouwd, omdat ze voortkomen uit de behoefte om het theater van het bestaan waaraan we allemaal deelnemen, de stroom van de geschiedenis en het lot, te vertellen en niet alleen te tonen. Wat Scianna wil vertellen is een Sicilië dat snel en onverbiddelijk verandert, terwijl het verankerd blijft aan zijn riten en tradities. Scianna zal naast populaire religiositeit en mystieke ervaringen ook de oorlog en fragmenten van zijn reizen vereeuwigen. Ferdinando Scianna heeft ook meerdere malen geprobeerd portretten te maken, niet alleen van bekende figuren als Sciascia, maar ook van gewone mensen. In het boek Veronica's Journey legt hij uit dat een portret de geest van het onderwerp moet weergeven, zijn ziel moet weergeven en niet alleen zijn gezicht, en stelt: "Hij heeft het vaak mis, sterker nog, hij heeft bijna altijd ongelijk. 95 procent van mijn foto's is het resultaat van een fout". (Wikipedia)
Sleutelwoorden: Werner Bischof, Ernst Haas, Dennis Stock, Herbert List, Cornell Capa, Elliott Erwitt, Burt Glinn, Erich Hartmann, Erich Lessing, Inge Morath, Marc Riboud, Eve Arnold, William Eugene Smith, Wayne Miller, René Burri, Bruce Davidson, Ernst Haas, Hiroshi Hamaya, Sergio Larrain, Constantine Manos, Ian Berry, David Hurn, Marilyn Silverstone, Bruno Barbey, Philip Jones Griffiths, Leonard Freed, Paul Fusco, Josef Koudelka, Gilles Peress, Sebastião Salgado, Richard Kalvar, Guy Le Querrec, Raymond Depardon, Alex Webb, Susan Meiselas, Eugene Richards, Martine Franck, Chris Steele-Perkins, Abbas, Jean Gaumy, Harry Gruyaert, Peter Marlow, James Nachtwey, Steve McCurry, Eli Reed, Thomas Hoepker, Hiroji Kubota, Ferdinando Scianna, Stuart Franklin, Patrick Zachmann, Larry Towell, Carl De Keyzer, Nikos Economopoulos, Martin Parr, Gueorgui Pinkhassov, David Alan Harvey, John Vink, Donovan Wylie, Chien-Chi Chang, Alex Majoli, Lise Sarfati, Bruce Gilden, Thomas Dworzak, Paolo Pellegrin, Jonas Bendiksen, Jim Goldberg, Mark Power, Trent Parke, Alessandra Sanguinetti, Antoine d’Agata, Alec Soth, Cristina García Rodero, Christopher Anderson, Bieke Depoorter, Moises Saman, Mikhael Subbotzki, Jacob Aue Sobol, Jerome Sessini, Olivia Arthur, Peter van Aghtmael, Matt Black, Carolyn Drake, Richard Mosse, Newsha Tavakolian, Max Pinckers, Cristina de Middel, Emin Ozmen, Enri Canaj, Sim Chi Yin, Gregory Halpern, Rafal Milach, Lua Ribeira, Lindokuhle Sobekwa, Sohrab Hura, Lorenzo Meloni, Nanna Heitmann, Zied Ben Romdhane, Sabiha Cimen, Hanna Price, Khalik Allah, Colby Deal, Yael Martinez.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app

    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Advertentienummer: a1513924452